Svijet

Ponovno brojanje glasova potvrdilo Bidenovu pobjedu u Georgiji

Biden je tako postao prvi demokrata koji je pobijedio u Georgiji još od 1992. godine kada je pobjedu slavio bivši američki predsjednik Bill Clinton

Joe Biden - Screenshot

Nakon ponovnog ručnog prebrojavanja glasačkih listića u američkoj saveznoj državi Georgiji potvrđena je pobjeda bivšeg američkog potpredsjednika i kandidata Demokratske partije Joea Bidena, javlja Anadolu Agency (AA).

Državni sekretar Georgije Brad Raffensperger potvrdio je da je Biden pobijedio u tijesnoj izbornoj utrci u toj saveznoj državi koja daje 16 elektorskih glasova.

“Kao strastveni konzervativac sam razočaran porazom predsjednika Donalda Trumap u Georgiji, ali kao višegodišnji inženjer vjerujem da su brojke tačne i da ne lažu“, kazao je Raffensperger.

Biden je tako postao prvi demokrata koji je pobijedio u Georgiji još od 1992. godine kada je pobjedu slavio bivši američki predsjednik Bill Clinton.

Glasački listići u Georgiji su ponovo brojani, jer je razlika između kandidata bila veoma mala, a i nakon toga je Biden pobjedu slavio sa 12.284 glasa više, a glasalo je blizu pet miliona birača.

Predsjednički izbori u SAD-u održani su 3. novembra i prema neslužbenim rezultatima Biden je slavio pobjedu sakupivši 306 elektorskih glasova. Trump je osvojio 232 elektora i ne želi priznati poraz, već najavljuje nastavak pravne borbe zbog navodnih masovnih prevara na izborima.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh