Svijet

Velika Britanija želi što prije postići sporazum o budućim odnosima s EU

EU

Zvanični London danas je poručio da želi postići sporazum o slobodnoj trgovini koji će omogućiti toj zemlji da povrati kontrolu nad vlastitim novcem, zakonima i granicama

Vlasti Velike Britanije poručile su da s Evropskom unijom što prije žele postići sporazum o slobodnoj trgovini.

“Naša pozicija je jasna i mi od početka pregovora želimo što prije postići sporazum o slobodnoj trgovini. I dalje smo pri istom stavu“, navodi se u saopćenju koje je Vlada Velike Britanije objavila danas o pregovorima koji se između Londona i Brisela vode o budućim odnosima između Velike Britanije i Evropske unije.

U saopćenju se navodi da Velika Britanija želi postići sporazum o slobodnoj trgovini koji će omogućiti toj zemlji da povrati kontrolu nad vlastitim novcem, zakonima i granicama.

Uporedo s tim, predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen danas je kazala da su proteklih dana načinjeni određeni pomaci u pregovorima o odnosima s Velikom Britanijom nakon Brexita.

Velika Britanija je 31. januara ove godine formalno istupila iz Evropske unije, a od tada vodi opsežne pregovore o budućim trgovinskim i drugim odnosima sa Unijom.

Tranzicijski period traje do kraja ove godine i Velika Britanija se do tada ponaša u sladu sa pravilima koja je imala i kao članica EU.

Ukoliko do kraja godine ne postignu sporazum, Velika Britanija i Evropska unija će odnose nakon Nove godine voditi po pravilima Svjetske trgovinske organizacije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh