Svijet

Države bez korone: Covidu-19 odolijeva još samo osam zemalja

Koronavirus zasad nije potvrđen u svega osam od ukupno 193 države koje su punopravne članice Ujedinjenih nacija, a prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), zaraženih ima na svim kontinentima izuzev Antartika.

Pandemija koronavirusa - Nezavisne.com

Posljednja država u kojoj je registrovan ovaj virus je Samoa, a taj pacifički arhipelag nalazi se u sastavu Australije i Okeanije, kontinenta sa najvećim brojem zemalja koje nisu pogođene koronavirusom.

Najveća država u kojoj, barem zvanično, nije potvrđen nijedan slučaj koronavirusa je Sjeverna Koreja, čije su vlasti 26. jula stavile u karantin grad Kaesong, nedaleko od granice sa Južnom Korejom, nakon što je otkrivena osoba za koju se sumnjalo da je zaražena korona virusom. Ipak, te sumnje nisu bile potvrđene, pa se, uprkos rezervi brojnih svjetskih medicinskih stručnjaka, Sjeverna Koreja zvanično vodi kao država u koju koronavirus nije ušao.

Turkmenistan je druga azijska država koja nije potvrdila prisustvo koronavirusa, iako se graniči sa Iranom u kojem je registrovano više od 800.000 zaraženih, kao i sa Kazahstanom, koji bilježi skoro 125.000 slučajeva zaraze, prenosi “Index“.

Sporadično su se pojavljivali izvještaji o građanima Turkmenistana koji imaju simptome koronavirusa, pa čak i o navodnim smrtnim slučajevima, ali tamošnje vlasti dosad nisu prijavile nijedan slučaj zaraze.

Preostalih šest država u kojima nije potvrđen koronavirus nalazi se u Okeaniji, a najmnogoljudnija od njih su Kiribati, koji imaju oko 120.000 stanovnika. Najmanja zemlja bez koronavirusa je Nauru, koji ima svega 12.000 stanovnika.

U nastavku je spisak država punopravnih članica UN u kojima nije potvrđen nijedan slučaj zaraze koronavirusom:

Azija (2): Sjeverna Koreja, Turkmenistan.

Australija i Okeanija (6): Kiribati, Savezne Države Mikronezije, Nauru, Palau, Tonga, Tuvalu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh