Svijet

Virus sličan eboli prenosi se sa čovjeka na čovjeka, ubija tri od pet zaraženih pacijenata

Naučnici su upozorili na virus sličan eboli koji se pojavio u Boliviji i koji se prenosi sa čovjeka na čovjeka te ubija tri od pet zaraženih osoba.

Ebola - nezavisne

Virus Chapare se prvobitno pojavio 2004. godine u bolivijskoj provinciji po kojoj je dobio ime. Novo istraživanje je pokazalo kako se širio od nultog pacijenta i koliko je zapravo smrtonosan.

Nakon epidemije 2019. godine u Boliviji, naučnici su utvrdili da potiče iz drugačije porodice u odnosu na ebolu, da izaziva hemoragijsku groznicu koja može dovesti do zatajenja organa i krvarenja.

Trenutno nema tretmana protiv Chaparea osim intravenske hidratacije i dodatne njege. Virus uzrokuje groznicu, glavobolju, bolove u abdomenu, osip, krvarenje desni, a čovjek se zarazi kontaktom s urinom i izmetom štakora.

Nulti pacijent je bio 65-godišnji farmer koji je potom zarazio 25-godišnju doktoricu, prenosi “Klix“.

Noć prije nego je preminuo, ona je uzela uzorak njegove pljuvačke. Razboljela se i umrla devet dana kasnije. Četrdesetosmogodišnji medicinar koji ju je pokušao reanimirati se također zarazio, a simptomi su se javili 14 dana kasnije. Svi slučajevi zaraze su rezultat kontakta s tjelesnim izlučevinama zaražene osobe.

Nulti pacijent, doktorica i gastroenterolog su preminuli od virusa, dok su medicinar i još jedna zaražena osoba preživjeli.

Vrsta štakora koja prenosi ovaj virus živi u Boliviji i nekoliko okolnih zemalja.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh