Svijet

Prije godinu dana registrovan prvi slučaj korone

Prije tačno godinu dana registrovan je prvi slučaj korona virusa. Bio je to 55-godišnji muškarac iz kineske provencije Hubei.

Kina- Tanjug- AP

Od tada do danas broj zaraženih u svijetu premašio je 55 miliona, a od posljedica koje je izavao ovaj virus preminulo je više od 1.300.000 ljudi., piše RTS.

“Vjerovali ili ne, ali koronavirus proslavlja svoj prvi rođendan. Kada je zabilježen prvi slučaj, niko nije ni slutio da će virus toliko opstati, a kamoli da će od njega umrijeti toliko ljudi”, navodi se dalje na sajtu javnog servisa.

Nulti pacijent registrovan je, prema pisanju Čajna Morning posta, 17. novembra 2019. godine u kineskoj provinciji Hubei. To je više od mjesec dana prije nego što su ljekari registrovali prve slučajeve u Vuhanu.

Naučnici sumnjaju da je kovid-19 sa slijepog miša prešao na drugu životinju koju je kasnije konzumirao čovjek, pa je tako počeo da se širi među ljudima.

Stručnjaci tvrde da je od 17. novembra prošle godine svakodnevno prijavljivalo nekoliko pacijenata da bi 15. decembra 2019. godine taj broj bio 27.

Brojke su potom počele vrtoglavo da rastu, a zaraza da prelazi kinesku granicu.

Iako se za godinu dana oporavilo više od 38 miliona ljudi, virus ne posustaje i čini se da vrhunac tek slijedi.

Danas najmnogoljudnija zemlja svijeta, u kojoj je sve počelo, bilježi nekoliko slučajeva dnevno, dok SAD imaju i po 150.000 novozaraženih, a neke evropske zemlje preko 40.000.

Poređenja radi, u Kini je od početka pandemije zaraženo nešto više od 86.000 ljudi, a preminulo je 4.634.

Trenutno najviše zaraženih ima u SAD, Indiji, Brazilu, Francuskoj i Rusiji.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh