Svijet

U Austriji od danas na snazi karantin: Zatvaraju se škole i prodavnice

Kancelar Sebastian Kurz je, kada je predstavljao mjere, rekao kako se kontakti moraju što više ograničiti

U Austriji su od ponoći na snazi nove, još strože mJere. Austrijska vlada je objavila kako od 17. novembra zatvara škole i prodavnice, osim onih koje prodaju hranu i osnovne kućne potrepštine, i to dve nedjelje nakon uvođenja djelomičnog karantina koja nije zaustavila naglo širenje koronavirusa u zemlji.

Kancelar Sebastian Kurz je, kada je predstavljao mjere, rekao kako se kontakti moraju što više ograničiti. Izlasci će biti odobreni samo u tačno određenim okolnostima (kupovina hrane, poslovni i medicinski razlozi, sportske aktivnosti i šetnja).

– Moj zahtjev za iduće četiri nedjelje: ne susrećite se ni s kim – rekao je Kurz na konferenciji dodajući kako niko ne želi zatvaranje, ali da je to jedino sredstvo za koje pouzdano znaju da će funkcionisati te se pozvao na primjer Izraela.,piše Avaz

I prodavnice će se zatvoriti, osim prehrambenih, apoteka, banaka, pošte i važnih djelatnosti.

Što se tiče prosvjete, osnovne i srednje škole osigurat će nastavu na daljinu. Dosad nastave u školama nije bilo samo za više razrede srednje škole i za univerzitete.

Austrija koja ima 8,8 miliona stanovnika i bila je razmjerno pošteđena u prvom talasu, prijavila je u petak gotovo 10.000 slučajeva u 24 sata i još 7.000 u subotu, nakon čega je usljedilo donošenje novih mjera.

Jučer je Austrija imala 4.657 novih slučajeva, dok je još 58 osoba preminulo.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh