Svijet

Lockdown, riječ koja je obilježila 2020. godinu korištena je 62 puta više nego ranije, a još tri pojma su oborila rekord u koroni

Collins Dictionary proglasio je – lokdaun (eng. lockdown – zaključavanje) za riječ godine za 2020. godinu, kazavši kako ona predstavlja zajedničko iskustvo nekoliko milijardi ljudi.

Koronavirus - Preporod.info

Prema rječniku, lokdaun se definiše kao “nametanje strogih ograničenja za putovanja, društvenu interakciju i pristup javnim prostorima”, prenosi portal “Klix“.

Leksikografi su tokom 2020. registrovali 250.000 više korišćenja riječi lokdaun nego prošle godine, kada je korištena samo 4.000 puta.

Ostali pojmovi koji su u Top 10 najviše korišćenih tokom ove godine su: društveno distanciranje, koronavirus, samoizolacija…

Sa druge stranice, kratica “BLM” (Black Lives Matter) zabilježila je porast upotrebe za 581 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Na listi je i riječ megzit (eng. megxit), pojam nastao po uzoru na riječ bregzit, korišćena za povlačenje vojvode i vojvotkinje od Saseksa s kraljevskih dužnosti.

– Jezik je odraz svijeta u kojem živimo, a 2020. je umnogome uticala na sve nas. Pandemija je imala efekat na način na koji radimo, učimo, kupujemo i družimo se. S obzirom na to da mnoge zemlje ponovo ulaze u lokdaun, ovo je riječ koja najbolje sažima godinu koja je na isteku – rekla je Helen Njusted, savjetnica za jezički sadržaj u Collinsu.

Riječ 2019. bila je “klimatski štrajk” i obilježila je godinu u kojoj je 17-godišnja Greta Tunberg predvodila globalni ekološki pokret.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh