Svijet

Zašto u Americi mediji proglašavaju pobjednika predsjedničkih izbora?

U danima nakon američkih predsjedničkih izbora u javnosti se počelo postavljati pitanje zbog čega mediji objavljuju ko je novi predsednik SAD-a.

To pitanje odnosno tvrdnju da mediji ne mogu proglašavati pobjednika posebno je počeo naglašavati još uvijek aktuelni predsjednik Donald Tramp, koji i dalje osporava rezultat izbora i tvrdi da je pobijedio on, i dodaje kako izbori još nisu gotovi, kao i da je pokraden na izborima.

Ugledna novinska agencija “Associated Press”, koja objavljuje rezultate američkih izbora od 1848. godine, objavila opširan članak o tome kako je u SAD-u došlo do situacije gdje prvi rezultate izbora objavljuju mediji, prenosi Index.hr.

Amerikanci su prošlog utorka održali 51 odvojeni izbor. Svaka država bila je izborna jedinica, a posebna izborna jedinica bila je u glavnom gradu, Vašingtonu. Svaki izbori imaju svoja, drugačija pravila, a nacionalna izborna komisija koja bi rekla svijetu ko je pobjednik u SAD-u ne postoji.

Tako je objava medija jedini način da svijet brzo i tačno sazna ko je novi predsjednik.

Ova uloga medija se razvila iz izvještavanja, ali uglavnom zato što Amerikanci nisu htjeli čekati rezultate do sredine decembra.

AP kaže kako njihova uloga u prikupljanju broja glasova te analizi tih podataka starija od Građanskog rata. Dodaju kako su američke televizijske mreže svoje analize počele raditi 1960-ih kada se odlučivalo o pobjedniku između Niksona i Kenedija.

Ove godine je sve zakomplikovao koronavirus, zbog kojeg su ljudi glasali ranije ili poštom, pa je proces brojanja glasova u nekim državama trajao duže.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh