Svijet

“Ja ću biti prvi koji će to reći, evo kada se svijet vraća u normalu”: Profesor sa Oxforda podijelio lijepe vijesti

Svijet se protiv pandemije korona virusa bori već 11 mjeseci, a ono što svi željno iščekujemo je skidanje maski i slobodno udisanje vazduha, bez bojazni da ćemo se zaraziti.

Kada će se to desiti niko još uvijek sa sigurnošću ne može da kaže, ali je činjenica da se u borbi protiv kovida-19 napreduje. Kompanija “Fajzer” juče je objavila da je njihova vakcina protiv korone efikasna 90 odsto, a profesor sa Oksforda, Džon Bel, smatra da bi zahvaljujući tome svijet mogao da se vrati u normalu na proljeće.

Njegov univerzitetski kolega, profesor Piter Horbaj potvrdio je da je ovaj trenutak važan i da daje ohrabrenje i optimizam.

“Osjetio sam olakšanje kada sam vidio rezultate. Ovo je dobar znak i prekretnica, čini mi se”, rekao je Horbaj.

Potencijalna vakcina kompanije “Fajzer” do sada je ispitana na više od 43.000 dobrovoljaca, od kojih je 38.955 primilo drugu dozu 8. novembra.

Vakcina efikasno štiti od korona virusa sedam dana nakon što se primi druga doza tvrde stručnjaci.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh