Svijet

Erdogan najavio novo doba u ekonomiji Turske: Slijede nove reforme i još bolja investicijska klima

Govoreći na sastanku parlamentarne grupe vladajuće AK Partije u glavnom gradu Ankari, Erdogan je rekao da će uskoro biti poduzeti novi koraci kojima planiraju značajno poboljšati investicionu klimu te ekonomske politike…

Recep Tayyip Erdogan - Screenshot

Najavljujući brojne planove za oporavak ekonomskih politika u Turskoj, uključujući strukturne reforme i finansijsku stabilnost, predsjednik Republike Turske, ujedno i predsjednik AK Partije Recep Tayyip Erdogan u srijedu je obećao početak nove ere za poboljšanje investicijske klime u zemlji.

Govoreći na sastanku parlamentarne grupe vladajuće AK Partije u glavnom gradu Ankari, Erdogan je rekao da će uskoro biti poduzeti novi koraci kojima planiraju značajno poboljšati investicionu klimu te ekonomske politike u zemlji učiniti mnogo efikasnijima.

“Naše ciljeve ćemo postići kreiranjem ekonomskih politika na tri stupa, a to su: cjenovna stabilnost, finansijska stabilnost i makroekonomska stabilnost. S tim ciljem pripremamo povoljno okruženje za dugoročnu štednju i investicije”, rekao je Erdogan.

Naglasio je da će se Turska više fokusirati na sticanje povjerenja i kredibiliteta u ekonomskoj politici i minimiziranje rizika u oblasti ekonomije.

“Gradimo strukturu rasta koja dodatno kreira kvalifikovanu radnu snagu, ne uzrokuje inflaciju i deficit tekućeg računa, a finansira se uglavnom iz domaće štednje i direktnih međunarodnih investicija”, kazao je Erdogan.

Dodao je da će Turska održati niz sastanaka s međunarodnim investitorima kako bi razgovarala o mogućnostima, potencijalima i podršci koju će im zemlja pružiti.

“Takođe se pripremamo za strukturne reforme u oblastima kao što su poboljšanje investicione klime, povećanje stabilnosti finansijskih tržišta, povećanje kvalitete javnih prihoda i rashoda, sprječavanje neformalnosti i dobro upravljanje” dodao je.

Naglasio je da će njegova zemlja također u narednim mjesecima preduzeti nove korake u cilju jačanja vladavine prava, predvidljivosti, kao i brzog i efikasnog pravosudnog sistema.

“Ojačat ćemo makroekonomsku stabilnost povećanjem harmonije između monetarne i fiskalne politike i finansijske politike, zahvaljujući efikasnim mehanizmima donošenja odluka”, kazao je Erdogan.

Istakao je da će se svi uvjeriti da se Turska nalazi na čelu zemalja koje pružaju najveću i najsigurniju zaradu nakon investiranja.

“Ministarstvo finansija i trezora i Centralna banka u pogledu finansija, Ministarstvo trgovine i Ministarstvo industrije i tehnologije u realnom sektoru, zajedno s ostalim ministarstvima i poslovnim ljudima, svi zajedno radimo na novom ekonomskom rastu u Turskoj”, rekao je Erdogan.

Napomenuo je da Turska poduzima sve potrebne mjere koje za cilj imaju stabilnost, rast i zapošljavanje, dodajući kako država bez snažne ekonomije ne može očuvati svoja postignuća u drugim oblastima.

“Pozitivan trend u tržišnim pokazateljima, imenovanjem novog guvernera Centralne banke i novog ministra trezora i finansija, ukazuje na to da smo na dobrom putu”, kazao je Erdogan.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh