Svijet

Kanadski premijer Trudeau: Nećemo popustiti pritiscima Kine

– Trudeau je komentisao pokušaje intervenisanja na pravosudni proces protiv Meng, financijske direktorice kineske kompanije Huawei, koji se vodi u Kanadi

Kanadski premijer Justin Trudeau rekao je da njegova zemlja neće popustiti pritisku Kine zbog suđenja glavnoj financijskoj direktorici (CFO) tehnološkog diva Huaweija Meng Wanzhou, prenosi Anadolu Agency (AA).

U izjavi za “Financial Times”, Trudeau je komentisao pokušaje intervenisanja na pravosudni proces protiv Meng, financijske direktorice kineske kompanije Huawei, koji se vodi u Kanadi.

Trudeau je rekao kako Kina smatra da će ih natjerati da odustanu vršenjem pritiska, no poručio je kako oni neće odustati.

“Zapravo, mi smatramo da ćete, ako počnete podlijegati takvoj vrsti pritiska, dugoročno sebe dovesti u goru situaciju”, naveo je Trudeau.

Direktorica za finansijske poslove i kćerka vlasnika kineske kompanije Huawei Meng Wanzhou, po nalogu SAD-a uhapšena 1. decembra u Vancouveru zbog kršenja sankcija Washingtona prema Iranu.

Iako su Sjedinjene Američke Države (SAD) i Kina uspostavile primirje u međusobnom trgovinskom ratu, ocjenjuje se da bi hapšenje Ming Wanzhou moglo ponovo zapaliti fitilj napetosti na relaciji Washington – Peking. Nakon trodnevnog suđenja u Vancouveru, sud je naložio da Meng bude puštena uz otkupninu od 10 miliona dolara.

Nakon Mengovog hapšenja, Kina je uhapsila bivšeg kanadskog diplomatu Michaela Kovriga i poduzetnika Michaela Spavora zbog navodnog učešća u aktivnostima koje ugrožavaju nacionalnu sigurnost Kine.

Kina je također ponovo pokrenula sudski proces protiv kanadskog državljanina Roberta Schellenberga, koji je 2016. godine osuđen na 15 godina zatvora zbog trgovine drogom te ga istog dana osudila na smrtnu kaznu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh