Svijet

Evropski lideri čestitali novoizabranom američkom predsjedniku Bidenu

Evropski čelnici čestitali su u subotu novoizabranom predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Joeu Bidenu i izabranoj potpredsjednici Kamali Harris na ulasku u Bijelu kuću.

Emmanuel Macron - Paolo Manzo/NurPhoto via Getty Images

Francuski predsjednik Emmanuel Macron na Twitteru je poslao čestitku Bidenu i Harris, u kojoj je istaknuto: “Moramo puno učiniti kako bismo prevladali današnje izazove. Radimo zajedno.”

Angela Merkel, njemačka kancelarka, čestitala je Bidenu kao i Kamali Harris, “prvoj ženi potpredsjednici”, naveo je njen glasnogovornik na Twitteru.

“Radujem se saradnji s predsjednikom Bidenom u budućnosti. Naše transatlantsko prijateljstvo neophodno je ako se želimo suočiti s najvećim izazovima našeg vremena”, poruka je Merkelove.

Belgijski premijer Alexander De Croo je u svojoj poruci napomenuo da je rekordni broj ljudi dao svoj glas na ovim izborima, što, prema njegovim riječima, ilustrira koliko je živ američki politički život i njegova demokratija.

“Čestitam američkom narodu i institucijama na izvanrednom odazivu demokratske vitalnosti”, rekao je Giuseppe Conte, italijanski premijer, te dodao:

“Spremni smo sarađivati ​​s novoizabranim predsjednikom Joeom Bidenom na jačanju transatlantskih odnosa. SAD može računati na Italiju kao na čvrstog saveznika i strateškog partnera.”

Čestitke Bidenu i Harris uputili su također i čelnici Evropske unije, predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel, te generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Prema rezultatima izbornih rezultata američke novinske agencije Associated Press (AP), Biden je pobijedio u predsjedničkoj utrci svog protivnika i trenutnog predsjednika Donalda Trumpa, nakon što je pobijedio u kritičnoj saveznoj državi Pennsylvania, prenosi “N1″

Biden je osvojio 279 elektorskih glasova, što je devet više od 270 potrebnih za ulazak u Bijelu kuću kao 46. predsjednik Sjedinjenih Država.

Brojanje glasova se nastavlja u državama Georgija i Arizona, gdje Biden također ima prednost, no rezultati u ovim državama neće dovesti do promjene stanja.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh