Svijet

Akademija Folke Bernadotte – Održan seminar na temu vojno civilne saradnje (FOTO)

U organizaciji Folke Bernadotte Akademije, od 24. do 27.juna 2012. godine, u švedskom gradu Sando održan je seminar na temu vojno civilna saradnja u CSDP operacijama.

No image - Haber.ba


(Foto: Haber.ba)

Na seminaru su kroz predavanja, debate i diskusije razmijenjena  teorijska znanja i  praktična iskustva   u EU vojnim, policijskim i civilnim misijama u svijetu, u cilju postizanja što bolje koordinacije između navedenih struktura  u Briselu odnosno navedenim misijama, u cilju što kvalitetnijeg ispunjavanja zadanih ciljeva  EU misija.

Na seminaru su učestvovali predstavnici raznih EU institucija,  kao i drugih međunarodnih organizacija iz oko 20 zemalja  svijeta(Njemačka, Holandija, Švedska, Irska, Engleska, Finska, Bosna i Hercegovina, itd…)

Ovom interesantnom kursu prisustvovao je i predstavnik organizacije Nove demokratske incijative iz Mostara.

Ova prestižna državna Akademija je dobila ime po članu švedske kraljevske porodice i nećak kralja Folke Bernadotte –  vojniku  sa dubokom predanosti temeljnim ljudskim vrijednostima.

Kao zamjenik predsjednika švedskog Crvenog krsta tokom posljednjih mjeseci Drugog svjetskog rata, Folke Bernadotte je uspješno pregovarao s nacističkim režimom u Njemačkoj kako bi se osiguralo oslobađanje oko 30.000 zatvorenika koncentracijskih logora i njihov prelazak u Švedsku.

Sada već legendarna operacija “Bijeli Autobusi”  ostaje ponosan trenutak u historije Švedske i  događaj koji je nadahnuo zemlju i obavezao je kroz sve veću ulogu u humanitarnim i mirovnim operacijama.

Folke Bernadotte je postao prvi UN-ov  službeni posrednik koji  je uspio postići primirje u prvom izraelsko-arapskom sukobu,  također je položio  temelja i za UN-organizaciju za nadzor primirja(UNTSO) i UN-a  Agencija za pomoć palestinskim izbjeglicama ( UNWRA).

Dana 17. septembra  1948, nekoliko dana prije predstavljanja u UN-u njegova drugog plana za političko rješenje, Folke Bernadotte je ubijen u Jeruzalemu od strane militantne skupine Lehvi pokreta, dok je obavljao svoje dužnosti.

Aktivnosti  Folke Bernadotte Akademije

Folke Bernadotte Akademija  je široko usmjeren mirovni institut sa sposobnošću da razviju znanje, obuku i implementaciju stručnjaka u mirovnim operacijama, u cilju borbe za poboljšanje švedskih i međunarodnih kapaciteta u mirovnim operacijama.
Akademija je i stručna agencija koja širi znanje, jer se znanje stalno mora unapređivati u specijaliziranom području rada Akademije. 
U osnovi, FBA se fokusira na tri stupa koji su osnova  poboljšanja rada u ovoj oblasti:
– stvaranje sigurnog i stabilnog okruženja,
– olakšavanje političkih procesa   i uspostavljanje okvira za nacionalnu i međunarodnu saradnju i koordinaciju.

Inače Akademija zapošljava 75 švedskih specijalista koji rade u 15-ak misija/zemlja na tri kontinenta , u Evropi, Aziji i Africi.

(haber.ba)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh