Svijet

Zemlja koja je COVID-19 stavila pod kontrolu

Vijetnam je u startu imao sve predispozicije da se nađe unutar jedne katastrofalne COVID-19 situacije.

Vijetnam- Punkufer

Mnogoljudnost nacije (95 miliona stanovnika), te blizina Kine u kojoj je registrovan nulti pacijent koronavirusa, alarmirali su sve zvaničnike ove azijske zemlje još na samom početku.

Britanski Guardian je analizirao vijetnamski “scenario” uz pomoć Tran Le Thuy-a, direktora Media centra za razvojne inicijative, iz Hanoija.

“Uveče 7. marta 2020. godine, primio sam email od upravnika poslovne zgrade u kojoj radim u centralnom Hanoiju. Rečeno mi je da je Nguien Hong Nhung, 17. pacijent sa COVID-19 u zemlji i prvi u gradu, večerao na trećem spratu zgrade. Iako je čovjek nakon toga dva puta testiran negativno na virus, upravnici zgrada prijavili su njegovo prisustvo vlastima. Sedam zaposlenih koji su bili u kontaktu sa njim su izolovani i zgrada je odmah očišćena dezinfekcionim sredstvom”, dodao je Tran Le Thuy.

Virus pod kontrolom, od početka pandemije 35 smrtnih slučajeva

Do danas je Vijetnam zabilježio 35 smrtnih slučajeva od koronavirusa. Za to je jednim dijelom zaslužna reakcija poslovne zgrade u kojoj radi Tran.

“Odgovor moje poslovne zgrade bio je tipičan za agresivnu strategiju traženja kontakata koju je zemlja usvojila od početka pandemije. Tokom prve faze, vlada je uspjela da prekine sve puteve prijenosa virusa brzo i sveobuhvatno. Svaka zaražena osoba bila je hospitalizovana. Ljudi koji su bili u kontaktu sa njima pronađeni su do četvrtog sloja i izolovani. Njihovi domovi i kvartovi stavljeni su pod lokalnu blokadu i dezinficirani od strane vojske. Zemlja se efikasno ponašala kao da je ovo biološki rat”, dodao je na kraju, prenosi “B92“.

Kina poslužila kao primjer

Jedan od razloga zašto je Vijetnam uspio brzo da reaguje je taj što dobro poznaje Kinu, i to od izbijanja virusa SARS 2003. godine.

U januaru, kada je Wuhan objavio prvu smrt, Vijetnam je pooštrio kontrolu granica i aerodroma nad kineskim posetiocima.

To sigurno nije bila laka odluka, s obzirom na to da prekogranična trgovina sa Kinom čini značajan deo vijetnamske ekonomije.

Kada su u Vijetnamu najavljeni prvi slučajevi koronavirusa, preduzete su mjere predostrožnosti van preporuka Svjetske zdravstvene organizacije, uključujući zdravstvenu deklaraciju i kontrolu temperature na svakoj graničnoj tački i zaustavljanje letova za i iz Wuhana.

Pripreme za pandemiju sprovedene su nedjelju dana prije nego što je epidemija zvanično proglašena, i više od mjesec dana prije nego što je SZO proglasila COVID-19 pandemijom.

Vlada je također odlučila da prihvati slobodu informacija o pitanjima vezanim za COVID-19.

Iako su vijetnamski mediji u državnom vlasništvu i imaju ideološku kontrolu sličnu onoj iz Kine, oni mogu slobodno izvještavati o pandemiji.

Vijetnamska vlada je i svoju anti COVID-19 strategiju preusmjerila i ka ekonomiji. Taktika drugog talasa je sofisticiranija. Traženje kontakata je i dalje brzo i agresivno, ali zaključavanje i izolacija su selektivniji.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh