Svijet

Lombardija djelimično zaključana, Italija podijeljena na tri zone

Najnovija ograničenja u pokušaju suzbijanja korona virusa, koja stupaju na snagu u petak, uključuju djelimično zaključavanje najbogatijeg i najmnogoljudnijeg regiona Lombardije oko finansijske prijestonice Milana, izjavio je u srijedu premijer Ðuzepe Konte.

Lombardija - Odmorplus.com

Vlada je prethodno objavila novi paket mjera kojima se pooštravaju nacionalna ograničenja i zemlja dijeli na tri zone – crvenu, narandžastu i žutu, u skladu sa intenzitetom epidemije, prenosi Rojters.

Zoniranje zavisi od niza faktora, uključujući lokalne stope zaraze i popunjenost bolnica, a ograničenja će biti uvođena u skladu s tim.

U kritično pogođenim crvenim zonama ljudima će biti dozvoljeno da napuštaju domove samo zbog posla, zbog zdravstvenih razloga ili hitnih slučajeva, a barovi, restorani i većina prodavnica biće zatvoreni, prenose “Nezavisne“.

Međutim, za razliku od italijanske nacionalne blokade proljetos, sve fabrike ostaće otvorene.

Govoreći na konferenciji za novinare kako bi ilustrovao paket koji stupa na snagu u petak, Konte je rekao da će crvene zone obuhvatati velike sjeverne regije Lombardije i susjedni Pijemont, zajedno s Kalabrijom i malom alpskom pokrajinom Valje Daosta.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh