Svijet

Velika razlika: Naučnik dao zanimljivo poređenje kineskog i “našeg” odgovora na COVID

Pavle Močilac, poznati naučnik koji je studirao farmaciju u Zagrebu, doktorirao hemiju u Irskoj, a radi u Velikoj Britaniji na Sveučilištu u Manchesteru, objavio je zanimljivo poređenje kineskog i zapadnog odgovora na pandemiju novog soja koronavirusa.

Koronavirus - Zena.blic.rs

Močilac je otputovao u Kinu, odakle se javio iz karantene u jednom hotelu u Xi’anu gdje će biti još 13 dana

Močilac je na svom Facebook profilu pojasnio da je testiran negativno na koronavirus, ali će još 13 dana biti na posmatranju.

Vrlo je interesantan način na koji se ponašaju kineske vlasti i službe. Prenosimo njegov status, prenosi “Net“.

“Sigurno se pitate: dobro, ima li korone u Kini, lažu li nas Kinezi da su se riješili korone? Što to oni rade da su to uspjeli? Za većinu zapadnjaka (a svi ex-YU narodi u zapadnjake generalno spadaju, iako sami mislimo da nismo, ali generalno jesmo) to su legitimna pitanja.

Naime, oni se očito jesu riješili korone, ali na način koji je apsolutno teško zamisliv, a još teže provediv u Europi. Naime, mnogi Europljani grčevito kao brane neku svoju ‘slobodu’, a zapravo brane svoju komociju, pri tome ne razlikujući slobodu od komocije te hiperindividualizma”, napisao je Močila

Istakao je da je, prije svega, jako malo letova iz Europe za Kinu.

“Da biste se uopće ukrcali u avion treba vam ne samo viza nego poseban ‘zdravstveni ausweiss’ koji izdaje lokalno kinesko veleposlanstvo ili konzulat, a za koji vam treba negativan test na koronu ne stariji od 72 sata prije leta. A to je još problematičnije ako vam je let u nedjelju, a konzulat radi samo do petka popodne. Onda doslovce se ne možete testirati u javnom sistemu (u UK je to NHS) nego samo u privatnoj praksi koja garantira da ćete rezultat dobiti na vrijeme. I onda tek kad imate taj ‘zdravstveni ausweiss’ tek onda možete letjeti.

Na aerodromu u Amsterdamu – nema Kineza. Iako ih je prijašnjih godina bilo posvuda. Samo jedna cura koja je isto letjela za Stockholm i to u hazmat odijelu. Ostali su je gledaju kao svemirca. Onda u Stockholmu pun kufer provjera i puno gnjavaže s tim dokumentom, mjerenje temperature na ulasku u avion, a skoro svi u hazmat odijelima.

Kad smo sletjeli, izlaze jedan po jedan i red. Najprije provjera dokumentacije, pa opet testiranje. E sad… to testiranje je bilo drugačije nego u UK. U UK u NHS-u ti daju da sam sebi uzmeš bris. Moš’ si mislit kako neki average John ili Karen znaju sami sebi uzeti bris i da bude onako kako treba. Kod UK privatnika lik malo počeše grlo i nozdrvu i to je to. U Kini ti operaterka u hazmat odjelu zabije onaj štapić duboooko u nos, do balčaka. I onda te još udavi gurajući ti ga u grlo. Bogami vrlo neugodno, ali iznimno temeljito uzorkovanje. Od silne boli sjetiš se stare profesorice analitičke kemije koja je govorila da je u analitici najbitnije dobro, temeljito i reprezentativno uzorkovanje. Ako to nije kako treba onda imaš ono ‘garbage in – garbage out’, džabe ti najbolja metoda”, naveo je Močilac.

Močilac je napisao da je nakon toga dobio broj te ga je autobus odvezao do specijalnog hotela koji služi samo za karantenu. Dodao je da tu dobijete svoju sobu iz koje ne smijete izlaziti 14 dana, “de facto ćelija”.

“Donose ti hranu (nije loša), i svako malo pojave se svemirci u hazmat odijelima da ti mjere temperaturu. A onda za 14 dana opet testiranje (kuku lele). I tek onda možeš u javnost.

Za to vrijeme imate tu neku kao samoizolaciju u UK koje se nitko ne pridržava, a nema niti kontrole, niti je ona na toj razini uopće moguća/izvediva. Kina je najprije kratkim, ali vrlo brutalnim i posvemašnjim lockdownom zagušila epidemiju korone na svojem ozemlju ali se onda zabarikadirala te je ulaz u Kinu puno teži. Nije nemoguć, može se ali osoba mora dokazati da je corona-free i nikome se ne vjeruje na riječ ili lijepe oči (Nullius in verba). Svatko tko ulazi u Kinu smatra se nositeljem zaraze i tretira se kao epidemiološka opasnost. Dok se ne dokaže suprotno.

Ekipa, pozdrav iz Kine! Trenutačno sam u jednom hotelu u Xi’anu u karanteni. I bit ću još 13 dana. Iako sam očito na…

Objavljuje Pavle MočilacUtorak, 3. studenoga 2020.

Gledam s prozora hotela na ulicu… ljudi hodaju okolo uglavnom bez maske, netko nosi masku, ali uglavnom nemaju. Iz autobusa kroz Xi’an sve izgleda normalno, drveće je još više poraslo od prije dvije godine i čini mi se da je Xi’an još i zeleniji nego prije.

Kinezi očito ne lažu kad govore da su se korone riješili, ali su jako na oprezu, svjesni da je samo mala nepažnja dovoljna da se opet sve vrati u ono stanje: zbog gustoće stanovništva ovdje je epidemiju zapravo puno teže i zahtjevnije kontrolirati nego na Zapadu. No kineske konfucijanske društvene vrijednosti to olakšavaju dok je nama na Zapadu gdje ne razlikujemo ‘ljudska prava i slobode’ od ‘osobne komocije i sebičnosti’ to puno teže”, zaključio je Močilac.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh