Svijet

Sve lasice u Danskoj biće uništene zbog mutiranog virusa korona

Danska je saopštila da će uništiti sve lasice u toj zemlji nakon što je mutirana vrsta virusa korona primjećena u uzgajalištima i prenosi se na ljude.

Lascie - Pixabay

“Mutacija može da predstavlja rizik da eventualne vakcine neće funkcionisati na način na koji bi trebalo. Neophodno je uništiti sve lasice”, rekla je danski premijer Mete Frederiksen.

Danska je najveći svjetski proizvođač krzna lasica na svijetu.

Danski policijski zvaničnik Torkild Fogde naveo je da će uništavanje lasica početi što je prije moguće, ali je priznao da će to biti obiman posao jer na 1.080 farmi ima od 15 do 17 miliona lasica.

Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je da se virus korona širi uglavnom sa ljudi na ljude, ali da ima i dokaza o prenošenju sa čovjeka na životinje, prenose “Nezavisne“.

Nekoliko životinja, uključujući pse i mačke bilo je pozitivno na virus. Registrovani su i slučajevi zaraze na uzgajalištima lasica u Holandiji i Španiji, te u Danskoj.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh