Svijet

Preokret u SAD-u – Joe Biden u ovom trenutku ima 270 elektora

Joe Biden, ukoliko bi u ovom trenutku završilo brojanje glasova na predsjedničkim izborima u SAD-u, postao bi novi predsjednik.

Joe Biden - cloudinary.com

Biden, kandidat Demokrata, nakon velikog preokreta, u ovom trenutku ima 270 elektorskih glasova što je minimum za pobjedu na predsjedničkim izborima.

Do preokreta je, nakon Wisconsina, došlo i u saveznoj državi Michigan, gdje nakon 94 posto prebrojanih glasova (izvor FOX News) Biden ima 49,3, a Donald Trump 49,1 posto glasova.

Razlika u korist Bidena je trenutno oko 10.000 glasova. Dakle Bidenu za pobjedu treba da do kraja brojanja zadrži prednost u Nevadi (+ 8.000 glasova / 72 posto prebrojano / 6 elektora), Wisconsinu (+21.000 / 95 posto / 10 elektora) i Michiganu (16 elektora).

U slučaju eventualnog novog preokreta u neke od ove tri savezne države, Biden se još uvijek nada da će Pensilvanija biti “plava”. Iako trenutne brojke u toj državi debelo idu u prilog, treba imati na umu da nedostaje veliki broj glasova iz gradova koji su bastioni Demokrata. Primjerice, u Philadelpihiji je prebrojano tek nešto manje od 50 posto glasova, a Biden ima skoro 200.000 (skoro tri puta) više od Trumpa.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh