Svijet

Sve više evropskih zemalja u novom lockdownu

Jučer su dvije evropske zemlje, Velika Britanija i Austrija, najavile da ulaze u novi lockdown.

Koronavirus - Atvbl.com

Time su se priključile rastućem broju evropskih zemalja koje zbog porasta broja zaraženih koronavirusom uvode lockdown.

Među zemljama u kojima je na snazi ili je najavljen lockdown su: Njemačka, Francuska, Velika Britanija, Austrija, Belgija, Španjolska, Grčka, Italija, Irska, Slovenija.

Velika Britanija od četvrtka

Velika Britanija će ući u drugi “lockdown” na mjesec dana, a informaciju je javnosti saopštio britanski premijer Boris Johnson.Ugostiteljski objekti i neesencijalne trgovine moraće se zatvoriti u navedenom periodu, navode izvori za BBC.

Škole i fakulteti smiju ostati otvoreni. Međunarodna putovanja biće moguća isključivo zbog posla. Građani će moći putovati u inostranstvo isključivo zbog posla. Premier Liga se nastavlja, ali će amaterski sportovi biti stavljeni na čekanje.Očekuje se da će “lockdown” takođe uključivati ograničenja putovanja, a na snagu stupa u četvrtak i trajaće do 2. decembra.

Djelimično u Austriji

Austrija je najavila djelomično zatvaranje zbog širenja nove vrste koronavirusa. Predviđeno je zatvaranje restorana i barova na četiri sedmice, a otkazane su kulturne, sportske i zabavne aktivnosti. Od građana se traži da ostanu kući nakon 20 sati, dok vlada pokušava zaustaviti nagli porast zaraza koronavirusom, prenosi “Anadolija”.

Kancelar Sebastian Kurz rekao je da će se ograničenja primjenjivati od utorka do kraja novembra.

Restorani i barovi bit će zatvoreni, osim za dostavu, a bit će zatvoreni i hoteli za turiste.

Kompanije pogođene zatvaranjem nadoknadit će 80 posto prihoda od prošlog novembra, ali morat će zadržati uposlenike.

Nova ograničenja uključuju policijski sat koji će biti na snazi između 20 i 6 sati ujutro, iako mogu izaći zbog vježbanja i odlaska na posao.

Jedna od zemalja koje su u drugom valu najteže pogođene epidemijom koronavirusa je Belgija, čiji premijer Alexander De Croo je u petak rekao da vlada nema izbora te da je jedina preostala odluka “strogi lockdown”.

Dan prije nego što je to napravio belgijski premijer, lockdown je za područje cijele Francuske najavio i predsjednik te zemlje Emmanuel Macron.

Proglasio je strogi lockdown koji je na snagu stupio prekjučer i trajat će najmanje do 1. decembra.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh