Svijet

Nepoznata osoba pokušala zapaliti džamiju u Francuskoj

U francuskom gradu Chateaudun neidentificirana osoba pokušala je zapaliti džamiju koja djeluje pri pokretu Islamske zajednice Milli Gorus (IGMG).

Nepoznata osoba pokušala zapaliti džamiju u Francuskoj - Twitter

Generalni sekretar IGMG-a Fatih Sarikir izjavio je da je neidentifikovana osoba posula benzin pred vratima džamije u Chateaudunu i izazvala požar.

Kako je kazao, sam je gasio požar da se ne proširi. Sarikir je rekao i da je na džamiji pričinjena materijalna šteta.

Navodeći da su službenici džamije podnijeli žalbu, Sarikir je rekao da je francuska policija došla u džamiju i izvršila uviđaj.

Nepoznata osoba pokušala zapaliti džamiju u Francuskoj – Anadolija

Iz policije je navedeno da je ovo bio pokušaj podmetanja požara i da će se snimci kamera džamije pregledati u okviru istrage.

Francuska je već nekoliko godina često poprište antiislamskih aktivnosti, a posebno oštre kritike i reakcije islamskog svijeta izazvao je francuski predsjednik Emmanuel Macron svojim govorom o navodnoj krizi islama i neophodnosti restrukturiranja te religije, prenosi “Anadolija”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh