Svijet

Svjetski zvaničnici Francuzima: Ovo nisu islamske vrijednosti, terorizam mora prestati

Poruke podrške predsjedniku Francuske Emmanuelu Macronu te poruke osude zbog terorističkog napada u Nici stižu iz svih dijelova svijeta. Gnusan čin su osudile evropske države, SAD, Iran, Turska, Saudijska Arabija, ali i zemlje iz našeg regiona.

Francuska policija - Ilustracija / Avaz.ba

Rano jutros je u Francuskoj došlo do terorističkog napada u kojem su ubijene tri osobe od kojih je jednoj odsječena glava. Taj čin zgrozio je cijeli svijet, a prve poruke su stigle iz Vatikana, Evrope i Velike Britanije.

Evropska unija i Velika Britanija su kazale da se solidarišu s Francuskom zbog “fanatizma i netrepeljivosti” koji se dogodio jutros. Na svojim Twitter nalozima su se oglasili predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen koja je ovaj čin nazvala “gnusnim i brutalnim” te premijer Velike Britanije Boris Johnson koji je izjavio da je zaprepašten “varvarskim napadom”. Podršku su poslali i premijeri Italije, Španije, Nizozemske…

Papa Franjo je poručio da su njegove molitve uz žrtve napada te je pozvao na prestanak svake vrste terorističkog nasilja. Ranije je i glasnogovornik Vatikana Matteo Bruni rekao da je “u Božijoj kući posijana smrt umjesto ljubavi i utjehe”.

Podršku Francuskoj na Twitteru je poslao i predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump, prwnosu “Klix“.

“Naša srca su s narodom Francuske. U ovoj borbi Amerika stoji uz svoje najstarije saveznike. Ovi radikalni, islamski, teroristički napadi moraju odmah prestati, nijedna država pa ni Francuska to ne može dugo trpjeti”, napisao je on.

Iran je napade nazvao “ciklusom provokacija i nasilja” koji mora prestati te osudio teroristički čin. Ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif je rekao da su govor mržnje, provokacija i nasilje – začarani krug, te da je potrebno prepoznati “radikalizam koji stvara više radikalizma” kao i to da se mir ne može postići “ružnom provokacijom”.

Saudiska Arabija i Egipat su naglasili da su nedjela poput onog u Nici suprotna tolerantnim učenjima islama i svih drugih monoteističkih religija.Ubistvo tri osobe su osudili i iz Turske, a Erdoganov šef odnosa s javnošću je kazao da se islam ne smije koristiti u ime terorizma te je pozvao francusko vodstvo da izbjegava daljnju zapaljujuću retoriku protiv muslimana.

Saučešće i podrška je stigla i iz Rusije, od predsjednika Vladimira Putina koji je napad nazvao “ciničnim i okrutnim zločinom u crkvi”.

Naravno, poruke podrške su poslate i iz regiona, pa su se tako telegrame saučešća poslali ministri vanjskih poslova BiH i Hrvatske, predsjedavajući Predsjedništva BiH, te predsjednik Srbije i mnogi drugi.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh