Svijet

Zemlja u kojoj 200 dana nije bilo lokalnog prenosa koronavirusa

Centar za kontrolu bolesti Tajvana posljednji je put izvijestio o lokalnom slučaju 12. aprila

Koronavirus - Zena.blic.rs

Tajvan je u četvrtak obilježio 200 dana bez bilo kakvih slučajeva lokalnog prenosa novog koronavirusa, čime je potvrđen njegov kontinuirani uspjeh u održavanju COVID-19 pod kontrolom, čak i kada u drugim dijelovima svijeta broj oboljelih raste, prenosi Anadolu Agency (AA).

Centar za kontrolu bolesti (CDC) Tajvana posljednji je put izvijestio o lokalnom slučaju 12. aprila. Iz CDC-a su se pohvalili jubilejom i zahvalili građanima na njihovoj ulozi u uspješnoj borbi s koronavirusom, te ih pozvali da nastave nositi maske i da često peru ruke.

Od početka pandemije, Tajvan, koji ima 23,5 miliona stanovnika, zabilježio je 553 slučaja COVID-19 i samo sedam smrtnih slučajeva. Iako je zaustavljen lokalni prenos i dalje bilježi nove slučajeve kod ljudi koji dolaze iz inostranstva.

Na Tajvan se ukazuje kao na priču o uspjehu u odgovoru na pandemiju, posebno s obzirom na njegove bliske poslovne i turističke veze s Kinom, gdje se koronavirus prvi put pojavio u decembru prošle godine.

Uspjeh Tajvana se dijelom pripisuje vrlo ranoj reakciji na pandemiju. Tajvanski zvaničnici provjeravali su putnike na letovima iz Wuhana, kineskog grada u kojem je počela pandemija, već od 31. decembra.

Vlada je 20. januara službeno pokrenula Centralni komandni centar za epidemije da koordinira između različitih odjela i ogranaka. Vlada je također efikasno komunicirala sa građanima o važnosti nošenja maski, dok je racionalizacijom pokušala spriječiti paničnu kupovinu i prevare na tržištu. Također brzo je pooštrena kontrola granica, obustavljanjem letova iz Wuhana 23. januara i zabranom ulaska kineskim državljanima sa boravištem u tom gradu.

I dalje je na snazi strogi 14-dnevni karantin za sve koji ulaze na Tajvan, bez obzira radi li se o tajvanskim državljanima ili strancima.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh