Svijet

Samo je ovo falilo: Pored korone, zabilježen prvi slučaj bolesti koju niko nije vidio 20 godina

Nakon 20 godina u Peruu je otkriven prvi slučaj difterije. Vlada izdala nacionalno epidemiološko upozorenje i instrukcije da se otkrivaju i drugi mogući slučajevi i spriječi širenje zaraze.

Bolnica - Ilustracija / Dnevno.rs

Zamjenik ministar zdravstva Perua Luis Suarez izjavio je da je sinoć petogodišnjoj djevojčici iz Lime dijagnostikovana difterija, infektivno oboljenje disajnih puteva, preneo je Rojters.

Djevojčica je u stabilnom opštem stanju, u bolnici je i pod nadzorom ljekara, izjavio je Suarez.

Naveo je da je vlada izdala nacionalno epidemiološko upozorenje i instrukcije da se otkrivaju i drugi mogući slučajevi difterije, intenzivira vakcinacija i spriječi dalje širenje zaraze.

Međunarodne zdravstvene organizacije su upozorile da pandemija koronavirusa otežava rutinsko sprovođenje programa vakcinacije, naročito vakcinacije djece.

Difterija uglavnom pogađa grlo i gornje disajne puteve, uzrokujući nakupljanje mrtvog tkiva i otežano disanje.

Šire se fizičkim ili respiratornim kontaktom i ima period inkubacije od dva do pet dana. U težim slučajevima smrtnost “može premašiti 10 posto”, rekao je Suarez.

Peru je jedna od najteže pogođenih zemalja epidemijom koronavirusa, sa 892 hiljade potvrđenih slučajeva i 34 hiljade preminuli pacijenata, prenosi “RTS“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh