Svijet

Janša podržao Trumpa i poručio da svijet više nego ikada treba jakog predsjednika

Slovenski premijer Janez Janša otvoreno je podržao američkog predsjednika Donalda Trumpa u njegovoj borbi za novi predsjednički mandat rekavši da će on biti bolje rješenje za svijet od demokratskog protukandidata Joea Bidena.

Janez Janša - Nova24TV.si

Janša se oglasio na Twitteru rekavši da će Joe Biden biti slab lider.

Time je dodao svoje ime na listu ostalih regionalnih lidera koji su također otvoreno podržali Trumpa tokom trajanja predizborne kampanje, a riječ je o mađarskom predsjedniku Viktoru Orbanu, predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Naime, 2015. godine Bidenov najstariji sin, Beau Biden preminuo je od raka, a više od 40 godina ranije u saobraćajnoj nesreći su poginule njegova supruga i kćerka. Janša se osvrnuo na tu situaciju te poručio da je to dodatno oslabilo Bidena.

“Poštujemo teške lične životne tragedije Josepha Bidena i neka njegova stara politička postignuća, ali ako bi on sada bio izabran, bio bi jedan od najslabijih američkih predsjednika u historiji, u trenutku kada slobodni svijet treba više nego ikada jaku SAD. Idemo Donald Trump, pobijedi”, napisao je na svom Twitter profilu Janša u objavi na engleskom jeziku.

Slovenija je inače rodno mjesto trenutne prve dame Melanije Trump, a kako piše US News, u petak je i član Predsjedništva BiH ispred reda srpskog naroda Milorad Dodik, urgirao da Srbi s adresom u SAD-u glasaju za Trumpa.

“Srbi svakako neće glasati za Bidena jer on jednostavno mrzi srpski narod”, kazao je Dodik.

Piše se i to da desničarski konzervativci u istočnoj i centralnoj Evropi, poput Orbana, Vučića i Janše ponekad kopiraju Trumpov način ponašanja i vladanja.

Trump će se u predsjedničkoj trci s Bidenom 3. novembra boriti za novi predsjednički mandat u SAD-u na dodatne četiri godine, prenosi “Klix“.

Kako pokazuju ankete, Biden je trenutno u prednosti nad Trumpom.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh