Svijet

Održana zadnja debata, Joe Biden izašao kao pobjednik

Dvanaest dana uoči predsjedničkih izbora u SAD-u na Sveučilištu Belmont u Nashvilleu održana je druga predsjednička debata između republikanca Donalda Trumpa i demokrata Joea Bidena.

Trump i Biden - Reuters

Prema anketama nakon debate, Biden je odnio pobjedu. Za njega je glasalo nešto više od 50 posto glasača koji su pratili debatu, dok je njih nešto više od 30 posto kazalo da je republikanac Donald Trump bio bolji.

Američki glasači konačno su mogli usporediti dvije vizije Amerike za drugi val pandemije koronavirusa, gospodarstvo, zdravstvo, odnose s Kinom i Sjevernom Korejom te pitanja imigracije.

Analitičari se slažu – ton sučeljavanja bio je puno umjereniji nego na prvoj debati prije tri tjedna u Clevelandu. Konačno, prava debata, s više supstance i manje međusobnog prekidanja, komentar je to američkih medija na drugo sučeljavanje Trumpa i Bidena. Prijetnja Komisije za predsjedničke debate da će utišati mikrofon kandidatu koji prekorači zadano vrijeme očito je urodila plodom, a Kristen Welker, izvjestiteljica iz Bijele kuće za TV postaju ABC, uspješno je moderirala sučeljavanje.

Biden je kritizirao Trumpovu neučinkovitost, vođenje pogrešne unutarnje i vanjske politike. Trump je otvarao temu navodne korupcije Bidenova sina Huntera, ali i moguću umiješanost samog bivšeg potpredsjednika u poslove s Ukrajinom i Kinom. Discipliniranim nastupom Trump je ‘zaustavio krvarenje’ svoje kamapnje. Nije pridobio žene i starije glasače, ali porukama o ekonomiji mogaoe bi privući dio muškaraca u odlučujućim saveznim državama. Biden je odbio Trumpove komentare o korupciji, najavio reformu zdravstva „Bidencare“ i poručio da će pobijedi li – biti predsjednik svih Amerikanaca.

SAD ima 8,4 miliona zaraženih i 223.000 umrlih od koronavirusa

Biden je optužio Trumpa da je odgovoran za žrtve Covida-19 i obećao da će tome stati na kraj. Trump je branio svoje upravljanje koronakrizom, te ustvrdio da je najgore prošlo. “Imamo cjepivo koje dolazi, ono je spremno, bit će raspodijeljeno tokom sljedećih sedmica”. Kada je od njega Biden zatražio da preuzme odgovornost za stanje, Trump je odgovorio: “Preuzimam potpunu odgovornost. Nije moja krivnja što je došao tu, to je krivnja Kine”, rekao je, govoreći o virusu.

Optužbe oko korupcije i poreza

Nakon prve serije pitanja o koronavirusu, uskoro se nastavila razmjena vatre oko toga koji kandidat ima nepropisne veze sa stranim zemljama. Trump je ponovio optužbe da Biden i njegov sin Hunter posluju s Kinom i Ukrajinom, te je pozvao svog protukandidata da pojasni optužbe za korupciju. Obitelj Biden nazvao je “zločinačkim poduzećem”.

Biden je odgovorio na napade koji uključuju njegovog sina rekavši da nikada nije uzeo novac od bilo koje strane vlade, da njegovog sina ne plaća Kina, te da nijedan od njih nije učinio ništa pogrešno vezano uz Ukrajinu. Napao je Trumpa vezano uz Kinu. New York Times pisao je ranije ovaj tjedan o Trumpovim poslovnim i financijskim vezana s Kinom.

– Saznali smo da je ovaj predsjednik platio 50 puta više poreza u Kini, ima tajni bankovni račun u Kini, a govori da je uzimam novac. Nisam uzeo nijedan peni od bilo koje zemlje, rekao je Biden. Potom je nastavio s protunapadom – podsjetio je Trumpa da nije nikada objavio svoje porezne prijave, prenosi “HRT“.

Užarena razmjena mišljenja oko rasnih pitanja

Biden je rekao Trumpu da “dolijeva ulje na svaku rasnu vatru”. “Najmanje sam ja rasist od svih ovdje”, rekao je Trump. Biden mu je uzvratio rekavši da se Trump nalazi među onim američkim “predsjednicima koji su bili najveći rasisti u modernoj povijesti”. Trump je zatim ukazao na to da je Biden podupirao zakone koji su dovodili do više stope pritvaranja, poglavito Afroamerikanaca. Biden je priznao da je pogriješio i rekao da će se zalagati za ukidanje zatvorskih kazni za sitne prijestupe i koncentrirati na rehabilitaciju takvih osoba.

Na debati je bilo oko 200 ljudi kojima se mjerila temperatura prije ulaska i svi su morali nositi masku tijekom čitavog trajanja predsjedničke debate. Donald Trump odbio je virtualnu debatu 15. listopada, format koji je bio predložen kako bi se izbjegla moguća zaraza nakon što je predsjednik bio zaražen koronavirusom. Kandidati na debati nisu bili odvojeni.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh