Svijet

Španija ponovo bilježi rekordan broj zaraženih koronavirusom

Španija je u četvrtak srušila svoj prethodni “crni” rekord u dnevnim infekcijama zaraze koronavirusom, a Ministarstvo zdravstva potvrdilo je još 20.986 slučajeva, dok je centralna vlada najavila novu strategiju za suzbijanje zaraze, prenosi Anadolu Agency (AA).

Koronavirus - Twitter

Prethodni dnevni rekord postignut je u srijedu, sa skoro 17.000 slučajeva.

Fernando Simon, glavni epidemiolog, rekao je u četvrtak da se stopa zaraze očito ubrzava ali ne tako brzo kao u drugim dijelovima Evrope, tako da imaju malo više vremena za razmišljanje i mirno djelovanje.

Uprkos porastu broja slučajeva, nakon dugo očekivanog sastanka između centralne vlade i regionalnih lidera, jedini postignuti sporazum bio je stvaranje sistema upozorenja s preporukama za ono što bi regionalne vlade trebale učiniti kada slučajevi i hospitalizacije dosegnu određeni prag.

Španski ministar zdravstva Salvador Illa rekao je da nije postignut konsenzus o mjerama usvojenim drugdje u Evropi poput uvođenja policijskog sata.

Španija do sada nije imala sistem uzbunjivanja, a regionalne vlade imaju potpunu kontrolu nad mjerama, osim ako se vanredno stanje ne uvede u regiji ili na državnom nivou.

Sistem upozorenja sastoji se od četiri nivoa, u kojima će većina Španije biti klasificirana kao “ekstremni rizik“.

To znači da regionalne vlade mogu da ograniče okupljanja na šest ljudi, traže od ljudi da ostanu kod kuće i razmisle o zatvaranju preduzeća u 23 sata.

U međuvremenu, gotovo 12 posto svih bolničkih kreveta i 22 posto španskih jedinica intenzivne njege koriste pacijenti COVID-19.

U četvrtak je potvrđeno još 155 smrtnih slučajeva, čime je službeni broj preminulih u Španiji iznosio 34.521 osoba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh