Svijet

Prije dva mjeseca mislio je da pobijedio koronu, a sada je u 47. godini umro od dugog kovida

Pacijent (47) koji je prije dva mjeseca napustio odjeljenje intenzivne njege, nakon 60 dana duge borbe sa koronom, preminuo je od dugog kovida.

Koronavirus - Zena.blic.rs

Roel Ribaja je 29. maja primljen u bolnicu “Blackpool Victoria” u Lankaširu u Engleskoj, od dva mjeseca koliko je proveo na odjeljenju intenzivne njege, 48 dana bio je priključen za respirator, piše “Dejli mejl”.

Ljekari i sestre radovali su se njegovom odlasku kuću kada je u julu napustio bolnicu, jer je bio njihov prvi pacijent iz prvog talasa epidemije korona virusa.

Njegova supruga koja radi kao medicinska sestra Stela Risiuo-Ribaja, rekla je da se njen muž nikada nije oporavio od dugotrajnih posljedica korone, i da je njegova smrt još jedna tragedija izazvana dugim kovidom.

Supruga je učestvovala direktno u njegovoj borbi i bila svjedok najtežih momenata. Kako piše “Dejli mejl”, reanimirala ga je nakon što je doživio srčani udar kod kuće, a onda je on upao u komu i nakon dva dana preminuo, prošlog četvrtka.

Prije ponovnog dolaska u bolnicu, Roel Ribaja se sve vrijeme borio sa dahom i više “nije bio onaj stari”, rekla je njegova supruga koja je apelovala na sve da se pridržavaju preventivnih mjera.

Roelov prijatelj ispričao je da Ribaja nije mogao da se popne uz stepenice, a da se ne zadiše.

Srčani udar je primarni uzrok smrti Roela Ribaje, dok se kao sekundarni uzrok navodi postkovidna plućna fibroza.

Šta naučnici kažu o dugom kovidu?

Naučnici kažu da starost i široki spektar početnih simptoma povećavaju rizik od “dugog kovida”. Istraživanje na Kraljevskom koledžu u Londonu pokazalo je da pol, višak kilograma i astma, takođe, čine rizik većim.

Žene su u većoj opasnosti od ovih posljedica bolesti, otkriva analiza podataka o simptomima korone sa aplikacije Covid Symptom Study.

“Više od pet različitih simptoma u prvoj sedmci bilo je jedan od ključnih faktora rizika”, objasnila je pojavu dugog kovida dr Kler Stivs sa Kraljevskog koledža u Londonu za “Bi-bi-si njuz”.

Neko ko je imao kašalj, umor, glavobolju i dijareju i ko je izgubio čulo mirisa, pod većem rizikom je od nekoga ko je samo kašljao.

“Iz ranih podataka vidjeli smo da su muškarci bili izloženi znatno većem riziku od težeg oblika bolesti i nažalost od smrti od kovida, dok se čini da su žene podložnije riziku od dugog kovida”, dodala je dr Stivs.

Nijedno prethodno zdravstveno stanje nije povezano sa dugim kovidom, osim astme i bolesti pluća.

“Bi-bi-si” je naveo primjer Viki Burn (48) koja je u martu imala temperaturu i blagi kašalj, koji se brzo pogoršao, toliko da joj je bila potrebna maska sa kiseonikom. Nije primljena u bolnicu, ali sada, u oktobru, živi sa dugim kovidom.

“Imam čudne, gotovo artritične zglobove i takođe je čudno što sam prije dvije sedmice ponovo izgubila čulo ukusa i mirisa, jednostavno su potpuno nestali. Kao da u mom tijelu postoji zapaljenje koje kruži tijelom i ne mogu da ga se otarasim, pa se pojavi, pa nestane, pa se pojavi, pa nestane”, rekla je Viki koja simptome osjeća u talasima, a dok šeta psa, umori se u toj mjeri da ne može ni da govori, prenosi “Žena“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh