Svijet

Papa podržao građanske istopolne brakove i zajednice

Papa Franjo podržao je građanski sklopljene istopolne brakove i homoseksualne zajednice.

papa Franjo - Faktor

Poglavar Rimokatoličke crkve je taj stav iznio u intervjuu u okviru dokumentarnog filma “Francesco”, objavila je agencija AP.

“Homoseksualci imaju pravo na porodicu. Oni su božija djeca. Ono što moramo imati je zakon o građanskoj zajednici, na taj način oni su zakonski pokriveni”, rekao je papa Franjo.

Dugometražni dokumentarac, koji je režirao Evgenij Afinevski, obuhvata period od sedam i po godina koliko je papa proveo obavljajući funkciju poglavara Rimokatoličke crkve. Prati ga na brojnim putovanjima koja su prethodila pandemiji COVID-19.

Film takođe obuhvata njegov odnos prema optužbama o seksualnom zlostavljanju koje se događalo pod okriljem Rimokatoličke crkve.

Reditelj Evgenij Afinevski je za potrebe filma razgovarao s brojnim kardinalima, a imao je pristup arhivu vatikanske televizije.

Rad na dokumentarcu počeo je početkom 2018., a premijerno je prikazan 21. oktobra u Rimu, prenosi VoA


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh