Svijet

Guardian: Hrvatska policija optužena za gnusne napade na migrante

Guardian je objavio fotografije i ljekarske izvještaje koji podupiru ove tvrdnje, a humanitarni radnici su ih opisali kao “šokantne” i “gnusne”

migrant - Fokus

Migranti na Balkanskoj ruti navodno su bičevani, opljačkani i, u jednom slučaju silovani od strane pripadnika hrvatske policije, objavio je ugledni list Guardian.

Dansko vijeće za izbjeglice (DRC) dokumentiralo je niz brutalnih odgovora hrvatske policije na pokušaj prelaska migranata i izbjeglica na granici BiH i Hrvatske između 12. i 16. oktobra.

Guardian je objavio fotografije i ljekarske izvještaje koji podupiru ove tvrdnje, a humanitarni radnici su ih opisali kao “šokantne” i “gnusne”.

“Ispovijesti žrtava su zastrašujuće, više od 75 osoba u jednoj sedmici prijavilo je nehuman odnos, brutalna premlaćivanja i čak seksualno zlostavljanje”, navodi Charlotte Slente, generalna sekretarka DRC-a.

Prema ispovijestima migranata, nasilje se desilo na hrvatskoj teritoriji tokom prelaska granice iz Velike Kladuše, u blizini Šiljkovače, šumskog naselja u kojem se nalazi oko 700 migranata i izbjeglica.

Migranti – Guardian

“Sve osobe intervjuisane imale su vidne povrede od premlaćivanja (modrice i posjekotine), koje su rezultat brutalnosti hrvatske policije, a pored nasilja, degradirajućeg tretmana, znali su im i ukrasti lične stvari”, navodi se u izvještaju DRC-a.

Pet Afganistanaca, od kojih dvojica maloljetnika, ispričali su svoje iskustvo koje se desilo 12. oktobra, kad su prešli hrvatsku granicu u blizini naselja Šturlić.

Tog dana, uniformisani hrvatski policajac zaustavio ih je i pozvao pojačanje. Jedan od migranata uspio je pobjeći, ali su ostala četvorica odvedena da “svjedoče protiv odbjeglog kolege”, koji je optužen za nasilje protiv policajaca.

Kako kažu, “odvedeni su na nepoznatu lokaciju gdje ih je u kombiju dočekalo deset naoružanih muškaraca obučenih u crno sa fantomkama na glavama, vojnim čizmama i baterijama na čelu”.

Uzeli su im novac, spalili sve što su imali, i skinuli ih u donji veš, te polegli na pod, licem nadolje.

Onda je krenulo premlaćivanje.

“Udarani su šakama, nogama, bičevani…”, stoji u medicinskom izvještaju, te se dodaje da je zatim jedan od migranata silovan granom drveta.

Mustafa Hodžić, doktor iz Velike Kladuše, pregledao ih je.

“Pacijent je imao rane po leđima, na nogama, cijelom tiječu. Mogu potvrditi znakove seksualnog nasilja. Nikad ništa tako nisam vidio. Nije mi prvi put da vidim znakove seksualnog nasilja nad migrantima, a oni kažu da ih siluju hrvatski zvaničnici u crnim uniformama”, kaže Hodžić, prenosi “Fokus“.

Sličnu ispovijest ima i jedan Pakistanac.

“Tukli su nas pendrecima, a jedan od njih je izvadio mobitel i uslikao selfie s nama bez odjeće. Posložili su nas na pod, te nam onemogućili da se krećemo. To je potrajalo 20 minuta, upozoravali smo ih da je jedan od nas maloljetnik, ali nisu marili”, priča on.

Male grupe u potrazi za azilom pokušavaju preći iz BiH u Hrvatsku svaku noć, kako bi dospjeli u zapadnu Evropu. Policija naoružana “do zuba” patrolira granicom EU, a humanitarci, doktori i zvaničnici UN-a dokumentirali su sistematsko nasilje na ovim lokacijama.

Prošlog maja, Guardian je objavio priču o 30 migranata kojima su hrvatski zvaničnici sprejem nacrtali križeve na čelu nakon što su ih opljačkali.

Hrvatska policija i ministarstvo unutrašnjih poslova nisu odgovorili na upite Guardiana o ovim slučajevima.

Detalje posljednjih brutalnih odgovora hrvatske policije DRC je prijavio Europskoj komisiji, koja će ih istražiti.

Clare Daly, evropska parlamentarka iz Irske, skrenula je pažnju na brutalan tretman prema migrantima.

“Krv ovih ljudi je na rukama Evropske komisije. Omogućili su kršenje osnovnih prava ignorišući činjenice koje im prezentiraju nevladine organizacije. Okrenuli su glavu, a sve se ponavlja iznova i iznova. Posljednji put kad se ovo desilo, nagradili su Hrvatsku sa još većim grantom, te rekli da su zadovoljni načinom kako se ta sredstva implementiraju. Kad će neko odgovarati za ovaj zločin protiv čovječnosti?”, upitala je Daly.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh