Svijet

U Češkoj moguće dodatno pooštravanje mjera

U Češkoj je obavezno nošenje maske unutar javnih objekata i u javnom prevozu, a od sutra i na otvorenim mjestima na kojima se okuplja veliki broj ljudi

Česka - Eurosong.hr

Vlada Češke će možda morati da dodatno pooštri mjere borbe protiv širenja zaraze virusom korona, s obzirom na to da broj se novih slučajeva ne smanjuje, izjavio je češki ministar zdravlja Roman Primula.

On je rekao da je kapacitet zdravstvenog sistema skoro popunjen usljed nastavka širenja epidemije.

Primula je u obraćanju češkim poslanicima u Pragu rekao da treba pozvati na poštovanje već uvedenih mjera, jer je očigledno da se one ne poštuju, što znači da će Vlada Češke morati da uvede strože mjere.

“Nemamo mnogo vremena”, poručio je Primula.

Češki ministar nije pojasnio o kakvim mjerama se radi, ali su drugi ministri u posljednjih nekoliko dana pominjali mogućnost neke vrste zatvaranja zemlje u slučaju da se epidemiološka situacija ne popravi.

Primula je naglasio da će najveći pritisak na bolnice biti početkom novembra, što bi moglo da znači da će biti potrebno između 9.000 i 11.000 standardnih kreveta sa kiseonikom i između 1.500 i 3.000 kreveta na odjeljenjima za intenzivnu njegu za potrebe liječenja pacijenata oboljelih od kovida 19.

Prema riječima ministra, Vlada Češke će kupiti dodatnih 500 uređaja za ventilaciju pluća za najozbiljnije slučajeve, kao i 1.200 mašina za terapiju kiseonikom za lakše slučajeve kovida 19.

Češka je u posljednjih nekoliko dana registrovala najveći broj slučajeva zaraze u odnosu na broj stanovnika, prenosi “Fokus“.

U Češkoj je trenutno zaražena 105.541 osoba od ukupno 10.7 miliona stanovnika, a broj pacijenata sa dijagnostikovanim oboljenjem kovid 19 u bolnicama utrostručio se ovog mjeseca na 3.721.

Broj smrtnih slučajeva povezanih sa kovidom 19 u Češkoj takođe je naglo porastao na 1.513, od čega je 407 slučajeva registrovano u posljednjih sedam dana.

Češke vlasti zabranile su rad kafića i restorana, osim usluga dostave, sportski i fitnes klubovi su zatvoreni ranije, kao i pozorišta i kina, a škole su se preusmjerile na učenje na daljinu. Prodavnice će nastaviti sa radom.

U Češkoj je obavezno nošenje maske unutar javnih objekata i u javnom prevozu, a od sutra i na otvorenim mjestima na kojima se okuplja veliki broj ljudi.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh