Svijet

Da i to se dogodilo – prvi “lockdown” u Njemačkoj: Zatvorene škole, restorani, hoteli…

Okrug Berchtesgadener Land u Bavarskoj je prvi u Njemačkoj ponovno uveo ‘Lockdown’, piše njemački Bild. Uvedena ograničenja će stupiti na snagu u utorak (20.10), u 14 sati, a trajat će dvije sedmice.

Njemačka zastava - CdM.me

To je u ponedjeljak potvrdila bavarska ministrica poljoprivrede, prehrane i šumarstva Michaela Kaniber

Načelnik okruga Berchtesgadener Land Bernhard Kern (51, CSU) pojasnio je što tačno donosi ponovno ‘zaključavanje’:

– Stanovnici smiju napustiti vlastitu kuću ili stan samo iz „valjanih razloga“. To uključuje: putovanje na posao, posjete liječniku, kupovinu, posjete partnerima, ili sportsku aktivnost ali bez nazočnosti druge osobe.

– Zatvaraju se sve škole. Stanovnici okruga ne smiju odlaziti u školske ustanove u susjednim okruzima.

– Zatvaraju se ugostiteljski objekti. Restorani mogu nuditi hranu samo za van, odnosno za ponijeti.

– Hoteli i kuće za odmor također se moraju zatvoriti. Iznimke su samo objekti koji nude boravak putnicima koji putuju poslovno.

– Zabranjeni su svi javni događaji. Jedina iznimka su crkvene službe, odnosno svete mise.

– Slobodni sadržaji poput bazena kina, kazališta, muzeje i plesnih škola bit će zatvoreni.

– Bolnice, i domovi umirovljenika ne smiju primati posjetitelje. Izuzetak su umiruće osobe, njih smije posjetiti njima najbliže osobe.

– U pješačkim zonama Freilassing, Bad Reichenhall i Berchtesgaden obavezno je nositi zaštitnu masku. To se također odnosi na obale Schönaua te na željezničkim postajama i autobusnim stajalištima.

Ministrica Michaela Kaniber je kazala kako se svi nadaju da će se broj oboljelih od koronavirusa smanjiti u idućih 14 dana, a to će ujedno biti i pokazatelj kako se postaviti u jesensko i božićno vrijeme, prenosi “Buka“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh