Svijet

Deset miliona Amerikanaca već glasalo za novog predsjednika

Do sada je na ranim izborima glasalo 10,4 miliona Amerikanaca, devet miliona više nego u isto vrijeme 2016. godine.

Već je deset miliona Amerikanaca dalo svoj glas na ranim izborima za predsjednika SAD-a, čime je znatno nadmašenan broj izašlih na rane izbore 2016. godine i nagoviještena velika izlaznost na redovne izbore 3. novembra.

Ovakav veliki odziv birača na ranim izborima u jeku pandemije korona virusa naročito je izražen među pristalicama demokrata, navodi se u izvještaju organizacije U.S. Election Project, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Prije četiri godine 1,4 miliona birača
Aktuelni predsjednik SAD-a Donald Trump je unio nepovjerenje u američku javnost prema “poštanskom glasanju”, jer je u više navrata upozoravao na izbornu prevaru s glasovima koje birači šalju poštom.

Do ponedjeljka je glasalo 10,4 miliona Amerikanaca, dok je do 16. oktobra 2016. godine, na prethodnim ranim predsjedničkim izborima glasalo svega 1,4 miliona birača, navodi se u podacima Univerziteta na Floridi.

Rano glasanje je obavljeno u državama Minnesota, Južna Dakota, Vermont, Virgnia i Visconsin.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh