Svijet

Milgrom i Wilson dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju radi razvijanja teorije aukcija

Generalni sekretar Švedske kraljevske akademije nauka Goran Hansson u Stockholmu je saopćio kako su Milgrom i Wilson dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju 2020. radi ”novih dostignuća u teoriji aukcija i otkrivanju novih formata aukcija”

Američki ekonomisti Paul R. Milgrom i Robert B. Wilson zbog svog doprinosa razvijanju teorije aukcija dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za ekonomiju, javlja Anadolu Agency (AA).

Generalni sekretar Švedske kraljevske akademije nauka Goran Hansson u Stockholmu je saopćio kako su Milgrom i Wilson dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju 2020. radi ”novih dostignuća u teoriji aukcija i otkrivanju novih formata aukcija”.

U saopćenju Nobelovog komiteta navodi se kako su otkrića do kojih su došli Milgrom i Wilson, bila od koristi ”prodavcima, kupcima i poreskim obveznicima širom svijeta“.

Dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju, pored zlatne medalje, dobijaju i 1,1 milion dolara.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh