Svijet

Biden nadmašio Trumpa po donacijama za kampanju

Predsjednički izbori u SAD-u održat će se 3. novembra, a već sada je poznato da je Biden u sklopu predizborne kampanje prikupio više donacija od Trumpa

Demokratski kandidat za američkog predsjednika Joe Biden nadmašio je svog republikanskog rivala Donalda Trumpa prema donacijama koje je prikupio u sklopu predizborne kampanje, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednički izbori u SAD-u održat će se 3. novembra, a već sada je poznato da je Biden u sklopu predizborne kampanje prikupio više donacija od Trumpa.

Poznato je da donacije igraju dosta važnu ulogu u finansiranju izbornih kampanja kandidata u toj zemlji.

Prema podacima “Center for Responsive Politics“, nevladine organizacije sa sjedištem u Washingtonu, Biden je do sada za predizbornu kampanju prikupio oko 708,5 miliona dolara donacija, a Trump oko 595 miliona.

– Najveću finansijsku podršku Bidenu pružile političke skupine

Najveću finansijsku podršku kampanji Bidena pružile su političke skupine. Demokratske i liberalne grupe donirale su Bidenu ukupno 81,1 milion dolara. Penzioneri su s donacijom od 53,9 miliona dolara drugi na listi najvećih donatora demokratskom kandidatu.

Poslovni svijet je također pružio snažnu podršku Bidenu, a ukupne donacije berzi i investicionih krugova premašile su 51 milion dolara. Pored toga, kampanju Bidena su finansijski podržali i pravni, obrazovni, zdravstveni, medijski i drugi sektori.

Biden je najveću podršku u donacijama dobio iz savezne države Kalifornije, ukupno 20,6 posto, a potom slijede New York sa 13,3 posto, Washington 8,1 posto, Massachusetts 5,8 posto i druge savezne države sa 52,2 posto.

Prema spolu onih koji su podržali Bidenovu predizbornu kampanju, 53,8 posto čine muškarci, a 46,2 posto žene. Više od 37 posto doprinosa njegovoj kampanji čine donacije manje od 200 dolara.

– Najveću finansijsku podršku Trumpu pružili penzioneri

S druge strane, najveću finansijsku podršku Trumpu pružili su penzioneri koji su donirali ukupno 127,7 miliona dolara za njegovu predizbornu kampanju.

Poslije penzionera najveću finansijsku podršku Trump je dobio od republikanskih i konzervativnih političkih grupa čije donacije kandidatu Republikanske stranke iznose 35,6 miliona dolara, a treći na listi su donatori iz sektora nekretnina, u kojem je Trump poslovao prije nego je izabran za predsjednika, sa ukupno 16,7 miliona dolara.

Trumpovu predizbornu kampanju su finansijski podržali i krugovi iz svijeta finansija, energetike, berze i drugi privrednici i investitori.

Teksas je saveza država iz koje je Trump dobio najviše donacija, ukupno 12,1 posto, a potom slijede Kalifornija i Florida sa po 11,6 posto, Virginija 5,9 posto i druge savezne države sa 58,7 posto.

Prema spolu onih koji su podržali Trumpovu predizbornu kampanju, 62,7 posto čine muškarci, a 37,3 posto žene. Oko 52,8 posto doprinosa njegovoj kampanji čine individualne donacije manje od 200 dolara.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh