Svijet

COVID-19: Katar će osigurati besplatno cjepivo za sve svoje stanovnike

Ministarstvo zdravstva te zemlje ulaže velike napore u pokušaju da dobije cjepivo čim postane dostupno.

fokus

Država Katar je u utorak saopćila da će Ministarstvo zdravstva osigurati besplatno cijepljenje protiv korona virusa za sve stanovnike zemlje, nakon što su postignuti sporazumi s nekoliko farmaceutskih kompanija.

Dr. Abdullatif al-Khal, predsjednik Nacionalne strateške skupine za borbu protiv korona virusa u Kataru, rekao je da Ministarstvo zdravstva te zemlje ulaže velike napore u pokušaju da dobije cjepivo čim postane dostupno, te da stekne prednost u tome kroz ugovore sklopljene s kompanijama proizvođačima.

Al-Khal je u intervjuu za Qatar TV dodao da postoje vrlo dobri pokazatelji po tom pitanju, a jedna od kompanija s kojom je Ministarstvo zdravstva sklopilo dogovor je američka farmaceutska kompanija Pfizer.

Al-Khal je istakao da je vrlo moguće da službene agencije koje odobravaju lijekove i cjepiva uvedu cjepivo kompanije Pfizer do kraja oktobra ili novembra.

Besplatna vakcinacija
Ako cjepivo bude odobreno na temelju rezultata kliničkih ispitivanja koja se sada provode na 44 hiljade ljudi u nizu zemalja u svijetu, te ako dokaže svoju učinkovitost i sigurnost, bit će odobreno i izvezeno u nekoliko zemalja, uključujući Katar, pojasnio je katarski dužnosnik.

Istaknuo je da će Pfizer ove godine proizvesti 100 miliona doza svog cjepiva, a da će 2021. proizvesti milijardu doza. U početku će se vršiti raspodjela doza među državama, no Katar će cjepivo kupiti od više kompanija kako bi ga osigurao što prije i u najvećoj mogućoj količini.

Al-Khal je naglasio da će država Katar “stanovnicima države pružiti besplatno cijepljenje, jer je to važno za individualno i kolektivno zdravlje i za društvo”.

Do ponedjeljka je ukupan broj zaraženih korona virusom u Kataru dosegao 126.692 osoba, zabilježeno je 216 smrtnih slučajeva, dok je broj oporavljenih iznosio 123.664, prenosi AJB.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh