Svijet

Zbog rijetke genetske mutacije i boje očiju, ovo pleme je među najpopularnijim na svijetu: Imaju električno plave oči i bronzani ten

Neobično plave oči i bronzani ten, glavni je razlog zašto je jedno pleme sa ostrva Buton u Indonezji, postalo pravi hit među fotografima, ali i ne društvenim mrežama.

Dijete sa ostrva Buton - Facebook

Ostrvo Buton se nalazi na 19 mjestu najvećih ostrva u Indoneziji, u jugoistočnoj regiji Sulavezi a prava atrakcija za turiste su domorovci iz plemena Buton, koji su podijeljeni u nekoliko manjih, a karakteristični su po tome što svi imaju Vaardenburgov sindrom, koji im utiče na pigmentaciju, zbog čega imaju neobično plave oči. Ova pojava je prava rijetkost u Indoneziji, pošto tamošnji stanovnici uglavnom imaju tamnu kosu i tamne oči, a nerijetko se rađaju i sa različitim bojama očiju piše Dejli mejl.

Naime, Vaardenburgov sindrom je nasljedna genetska mutacija za koju se procijenjuje da je u nekom obliku prisutna kod 1 od 42.000 ljudi. Pored ponekad zapanjujućeg efekta na pigmentaciju oka, uključujući izazivanje očiju različitih boja, može dovesti i do gubitka sluha, prenosi “Blic“.

Pleme Buton fotografisao je Korčnoi Pasaribu, geolog iz glavnog grada Džakarte u Indoneziji, tokom posjete ostrvu 17. septembra. Ovaj 38-godišnji fotograf i otac dvoje djece dokumentuje život u ruralnoj Indoneziji od septembra 2019, sa posebnim fokusom na brojna plemena i kulturno nasljeđe.

Dobrodošli na indonežansko ostrvo Buton koje se nalazi u jugoistočnoj provinciji Sulavesi, a koje je poznato po ljudima…

Objavljuje AvanturizamPonedjeljak, 28. rujna 2020.

“Zapravo radim kao geolog u rudniku nikla, a fotografija mi je hobi. Plave oči su jedinstvene i lijepe i one su moja inspiracija. Plava je omiljena boja očiju za mene.”; rekao je on, dodavši da mu je fotografija hobi i velika ljubav.

Indonezija je prostrani arhipelag sa preko 350 dijalekata i subkultura. Ostrvo Buton, veličine 1.700 kvadratnih milja, jedno je od većih ostrva Indonezije. Njegova populacija broji nešto manje od 450.000 ljudi, od kojih mnogi žive u malim, izolovanim plemenima.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh