Svijet

Četrdesetjednogodišnjak tužio roditelje jer su prestali da ga izdržavaju

Četrdesetjednogodišnji muškarac izgubio je na sudu kada je tužio roditelje, jer su prestali da mu daju džeparac.

London - Wikipedia

On je rekao da su roditelji „negovali njegovu zavisnost od njih” i da su smanjivali novčanu podršku kako im se odnos pogoršavao.

Njegovi advokati su rekli da je sudija imao ovlašćenja da naredi roditeljima da nastave da mu pružaju podršku na osnovu zakona koji se odnose na brak i decu.

Ali sudija je presudio rekavši „da nemaju slučaj”.

Ser Džejms Manbi je posle presude dodao da je ovo bio neobičan slučaj bez presedana.

Nijedna strana koja je učestvovala nije imenovana, ali sudija je rekao da je sin živeo u Londonu, a roditelji u Dubaiju.

Iako je diplomirao modernu istoriju, iako ima zvanje advokata i magistra, ser Džejms je rekao da je muškarac koji je tužio roditelje imao „razne poteškoće i smetnje u mentalnom zdravlju” i da je nezaposlen od 2011. godine.

Roditelji su ga podržavali, omogućavajući mu da živi u stanu u centru Londona, koji je u njihovom vlasništvu. Oni su mu plaćali i račune.

„Odnos između podnosioca tužbe i njegovih roditelja se pogoršao, kada je novac prestao da stiže”, rekao je sudija.

Njegov advokat Tim Amos, rekao je da su roditelji jako bogati i da i bez problema mogli da plate bilo kakvu podršku koju sud naredi.

Amos kaže da su roditelji „negovali njegovu zavisnost od njih poslednjih dvadesetak godina” i sada „nastoje da tu zavisnost prebace na državu”.

Advokati roditelja osporili su ovu izjavu.

Ser Džejms odbacio je slučaj iz pravnih razloga, rekavši da sud nije nadležan da udovolji njegovim zahtevima prema Zakonu o bračnim slučajevima iz 1973., Zakonu o deci iz 1989 . ili prema Zakonu o ljudskim pravima.

Advokat Amos tvrdio je da sud odredbe ovih zakona za izdržavanje male dece se mogu primeniti i na punoletnu- ako su školuju ili imaju neke posebne potrebe.

Sudija je istakao da se ove odredbe primenjuju samo kada sud naredi da se novčana pomoć daje detetu kada je malo i kada roditelji ne žive zajedno- što ovde nije bio slučaj.

Dodao je i da je zakona jasan po pitanju odraslog deteta- odnosno da ne može da tuži roditelje, jer oni ne žele da ga finansiraju, prenosi bbc.

Sudija je odbio žalbu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh