Svijet

Najveći napad na bolnice u historiji sad – Hakeri otišli predaleko: Doktori radili bez podataka o terapijama i pacijentima

Jedan od vodećih bolničkih lanaca pretrpio je jedan od najvećih sajber napada u medicini u historiji Amerike.

Haker - Ilustracija/Twitter

Kompjuterski sistemi kompanije Junivezal helt sistems (Universal Health Services), koja radi na više od 400 lokacija, prije svega u SAD, prestajali su sa radom tokom vikenda, a neke bolnice morale su da ser posluže starinskim metodama uzimanjem podataka i zavođenjem pacijenata olovkom i papirom potvrdilo je više izvora upoznatih sa situacijom.

Komanije nije odmah odgovorila na zahtjeve za komentar, već je na svom sajtu objavila saopštenje da je njena “mreža trenutno u prekidu zbog problema sa IT bezbjednosti“.

Kako se nezvanično moglo čuti, cijeli slučaj miriše na rensomver napad.

Ransomver je vrsta zlonamjernog, ucjenjivačkog softrvera koji zarobljava vaše podatke pa oni koji su vas napali njime traže njihov otkup, odnosno da se plati da biste mogli ponovo da pristupite podacima.

Ovakav vid hakerskih napada je postao veoma učestao ali ne toliko i na medicinske ustanove.

Jedan pacijent je umro tokom napada rensomverom počertkom septembra u Njemačkoj, a prethodno je upućen zahtev za njegov premještaj u drugu bolnici što bi ser moglo nazvati prvim smrtnim slučajem zbog rensomvera.

Ovakve vrste hakerskih napada uglavnom se izvode vikendom kada, kako hakeri pretpostavljaju, nema dovoljno IT stručnjaka u zgradama.

Dvije medicinske sestre Junivezal helt sistemsa, koje su željele da ostanu anonimne, rekle su da je napad počeo tokom vikenda i da je medicinsko osoblje bilo prisiljeno da radi pomoću olovke i papira.

Jedna od medicinskih sestara, koja radi u Sjevernoj Dakoti, opisala je da su se račinari najprije drastično usporili a da poptom nisu mogli ni dase uključe u nedelju ujutru.

Od tada su svi računari jednostavno isključeni“, rekla je ona.

Druga sestra, oz Arizone, rekla je da su kompjuteri samo počeli da se gase sami od sebe.

Naš sistem za lijekove i recepte se nalazi samo na mreži, onlajn, tako da je to bilo baš teško” objasnila je ona.

Iako su kartoni pacijenata uglavnom i na papiru, objasnila, je, informacije o terapijama su uglavnom onlajn i tek na kraju dana se kopiraju u karton.

Inženjer za IT bezbjednost sa decenijskim iskustvom u mrežama bolnica, Kenet Vajt navodi da svako kašnjenje u pravovremenom reagovanju kod pacijenta usled rensomvera nože biti kobno za bolesnike.

Kada medicinske sestre i ljekari ne mogu da pristupe laboratorijama, radiološkim ili kardiološkim izvještajima, to može dramatično da uspori liječenje, a u ekstremnim slučajevima gdje je potrebno hitno preusmjeravanje pacijenata na hitno liječenje u druge ustanove, postoji vrlo stvarna mogućnost da ljudi umru, piše “Kurir“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh