Svijet

Azerbejdžan: Ratno stanje proglašeno u 19 regija, uključujući i Baku

Tokom ratnog stanja u tim azerbejdžanskim regijama na snazi će biti policijski sat od 21 do 6 sati

Zvaničnik Ureda predsjednika Azerbejdžana Hikmet Haciyev saopćio je da su vlasti te zemlje proglasile ratno stanje u 19 provincija i distrikta, uključujući i glavni grad Baku, javlja Anadolu Agency (AA).

Haciyev je kazao da će ratno stanje na snagu stupiti večeras u ponoć i da se odnosi na provincije Baku, Gence, Sumqayit, Yevlah, Mingecevir i Naftalan, te distrikte Abseron, Jebrail, Fuzuli, Beyleqan, Agdam, Terter, Goygol, Daskesen, Gedebey, Tovuz, Semkir, Qazah i Agstafa.

Tokom ratnog stanja u tim azerbejdžanskim regijama na snazi će biti policijski sat od 21 do 6 sati.

Armenske snage jutros su izvele nove napade na azerbejdžanska naselja i položaje, a azerbejdžanske snage su odgovorile napadima na armenske položaje.

Tokom današnjih sukoba azerbejdžanske snage su oslobodile od armenske okupacije nekoliko naselja i vrh planinskog lanca Morovdaga.

Armenske vlasti su danas također proglasile opću mobilizaciju i ratno stanje zbog sukoba u regiji Nagorno Karabaha.

Od 1991. godine armenska vojska ilegalno okupira Nagorno Karabah, međunarodno priznati teritorij Azerbejdžana.

Četiri rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a i dvije rezolucije Generalne skupštine UN-a, kao i mnoge međunarodne organizacije, zahtijevaju povlačenje okupatorskih armenskih snaga iz Nagorno Karabaha i sedam drugih okupiranih azerbejdžanskih regija.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh