Svijet

U Minhenu obavezno nošenje maski na javnim prostorima, kazne 250 eura

Za nepridržavanje obveze nošenja maski u pješačkoj zoni na i oko središnjeg trga Marienplatz predviđene su kazne od 250 eura

Maska - Ilustracija / Krenizdravo.rtl.hr

U Minhenu je u četvrtak stupila na snagu mjera obaveznog nošenja zaštitnih maski na javnim mjestima na kojima se okuplja mnogo ljudi poput pješačke zone u središtu grada.

“Velika većina prolaznika se drži pravila o obavezi nošenja maski na javnim prostorima iako nigdje nisu vidljivi znakovi upozorenja koji bi upućivali na novu obvezu”, javlja u četvrtak javni servis Bayerische Rundfunk.

Gradski redari kontroliraju pridržavanje obaveze nošenja maski, no do sada još nije bilo naplata kazni nego samo izricanja upozorenja. Za nepridržavanje obveze nošenja maski u pješačkoj zoni na i oko središnjeg trga Marienplatz predviđene su kazne od 250 eura, prenosi Hina.

Redari, kako je najavljeno, neće tolerirati ni iznimke u slučaju skidanja maske zbog pušenja ili konzumacije hrane ili pića.

Odluku o proširenju obveze nošenja zaštitnih maski gradske vlasti Muenchena donijele su početkom sedmice, nakon što je nekoliko dana uzastopno broj novooboljelih premašivao vrijednost od 50 na 100.000 stanovnika.

Nova pravila sadrže i ograničenje okupljanja više od pet osoba na jednom mjestu, umjesto dosadašnjih deset.

Za šire područje središta grada vrijedi i zabrana točenja alkohola nakon 23 sata, a prodaja alkohola na kioscima i u trgovinama je zabranjena već od 21 sat.

Nova pravila za sada vrijede sedam dana, a minhenski gradonačelnik Dieter Reiter je najavio mogućnost proširenja obveze nošenja maski i na cjelokupnom gradskom području ako se vrijednosti u roku od tjedan dana ne poprave.

Njemačke vlasti suočene su s pritiscima za uvođenjem strožih restrikcija kako bi se ograničilo širenje zaraze, s obzirom da je broj slučajeva u četvrtak opet porastao.

Treći put tijekom ovog mjeseca više od 2.000 slučajeva novih infekcija u jednom danu zabilježeno je u Njemačkoj, prema podacima Instituta Robert Koch.

Kancelarka Angela Merkel sastat će se iduće sedmice s čelnicima 16 njemačkih pokrajina kako bi zajednički koordinirali odgovor na rastuće brojke zaraze koronavirusom.

U međuvremenu su dva člana njemačke vlade od jučer u izolaciji jer su bili u doticaju s osobom zaraženom koronavirusom, ministar vanjskih poslova Heiko Maas i ministar gospodarstva Peter Altmaier. Riječ je o mjeri opreza, dok je incijalni test na Covid-19 kod obojice bio negativan.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh