Svijet

Zlostavljači žena u Francuskoj će se pratiti elektronskim narukvicama

Prema službenim podacima, u Francuskoj je prošle godine od posljedice napada supruga ili partnera umrlo 146 žena, a 2018. godine 121

Muškarci koji su registrovani kao počinioci nasilja nad ženama, bit će praćeni uz pomoć elektronskih narukvica, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prema odluci objavljenoj u službenim novinama, napadaču će biti stavljena elektronska narukvica kako bi se spriječilo da priđe ženi koju je zlostavljao.

Aplikacijom, koja stupa na snagu sutra, utvrdit će se lokacija napadača i u sistemu će se aktivirati upozorenje ukoliko prekorači dopuštenu udaljenost.

Aplikacija će se prvo implementirati u pet regija, a do 31. decembra bit će implementirana i u drugim dijelovima Francuske.

Za stavljanje narukvice osobi registrovanoj za zlostavljanje žena, bit će potrebna sudska odluka.

Prema službenim podacima, u Francuskoj je prošle godine od posljedice napada supruga ili partnera umrlo 146 žena, a 2018. godine 121.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh