Svijet

Erdogan – Stoltenberg: Turska i Grčka važni saveznici

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kazao je da je razgovarao s Erdoganom o situaciji u istočnom Mediteranu i trenutnim naporima NATO-a s ciljem smanjena tenzija kako bi se izbjegli incidenti i nesreće

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg razgovarali su o situaciji u istočnom Mediteranu, javlja Anadolu Agency.

“Razgovarao sam s predsjednikom Erdoganom o situaciji u istočnom Mediteranu i trenutnim naporima NATO-a s ciljem smanjena tenzija kako bi se izbjegli incidenti i nesreće”, naveo je Stoltenberg na Twitteru.

“Turska i Grčka su važni saveznici, a NATO je platforma za dijalog”, dodao je.

Grčka je pokušala ilegalno ograničiti tursko pomorsko područje, pokušavajući ga iscrtati kod obala na malim grčkim ostrvima u blizini turske obale. Turska je poručila da bi obje strane trebale umjesto toga voditi dijalog kako bi se postiglo najbolje rješenje zasnovano na poštenoj podjeli.

Grčka je nedavno provodila vojne vježbe, u kojima je učestvovala i Francuska, čiji je cilj bio zastrašivanje Turske kako bi zaustavila energetsko istraživanje.

Nedavni sporazum Atine o pomorskom razgraničenju s Egiptom također krši kontinentalni pojas Turske i njena pomorska prava, što izaziva dodatne napetosti između susjeda.

Turska, zemlja s najdužom obalom na Mediteranu, poslala je namjenske brodove radi energetskih istraživanja u svom kontinentalnom pojasu, rekavši da Turska i Turska Republika Sjeverni Kipar (TRNC) imaju prava u toj regiji.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh