Svijet

Švicarska nije ratovala više od 200 godina, a hoće da kupi borbene avione

Mnogi se protive ovoj ideji napominjući da ova mala alpska zemlja to sebi ne može da priušti

Borbeni avioni - Wallup.net

Švicarska, koja je posljednji put ratovala prije više od 200 godina, a danas nema jasne neprijatelje, planira da potroši milijarde franaka na kupovinu novih borbenih aviona.

Mnogi se protive ovoj ideji napominjući da ova mala alpska zemlja to sebi ne može da priušti, niti su joj potrebni borbeni avioni za odbranu teritorije koju savremena supersonična letjelica preleti za deset minuta. Irska, Malta i Luksemburg nemaju borbene avione, a plan vrijedan šest milijardi franaka je rasipanje novca, navode kritičari.

– Ko je naš neprijatelj? Ko će da napadne malu, neutralnu zemlju okruženu NATO savezom? To je apsurdno – izjavila je Priska Zajler Graf, poslanik u parlamentu iz redova lijevo orijentisanih socijaldemokrata.

Glasači će se izjasniti na obavezujućem referendumu 27. septembra o tome da i vlasti sljedeće godine mogu da kupe avione “jurofajter” od “Erbasa”, “rafal” od francuskog “Dasoa”, “F/A-18 super hornet” od “Boinga” ili “F-35-A lajtning 2” od “Lokhid Martina”.

Ovi avioni trebali bi da zamijene zastarjelih 30 primjeraka “F/A-19 horneta”, koji će biti povučeni iz službe 2030. godine.

Zajler Grafova je rekla da jeftinije alternative, poput borbene verzije “Leonardovog” aviona za obuku “M346” predstavljaju bolju vrijednost nego “skupe igračke” koje se razmatraju.

– Potrebni su nam novi avioni, to nije sporno, ali kupovina lakših, jednostavnijih aviona bila bi dovoljna. Bilo bi bolje imati Fiata nego Maseratija – izjavila je ona, prenosi “Avaz“.

Glasači su prije šest godina odbacili kupovinu aviona “gripen” od Švedske, a prijedlog da se armija potpuno ukine 1989. godine je dobio podršku 35 posto glasača.

Anketa agencije “GFS.Bern” pokazala je da će građani vjerovatno podržati plan o kupovini aviona. Poslanik Tomas Hurter iz desno orijentisane Švicarske narodne stranke i bivši vojni pilot izjavio je da Švajcarska mora da se štiti bez oslanjanja na druge zemlje.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh