Svijet

Biden optužuje Trumpa i republikance da provode “sirovu političku moć”

Američki demokratski predsjednički kandidat Joe Biden uputio je hitnu molbu Senatu Sjedinjenih Američkih Država, kojim dominiraju republikanci, u kojoj traži da odustanu od glasanja za Vrhovni sud prije predsjedničkih izbora.

Joe Biden - Nationalreview.com

Kako je istakao Biden, namjera američkog republikanskog lidera i njegovog protukandidata Donalda Trumpa da na mjesto Ruth Bader Ginsbur, koja je preminula prošle sedmice, imenuju drugu osobu prije novembarskih izbora, jeste “provođenje sirove političke moći”.

Biden je rekao da bi, ukoliko pobijedi na izborima, morao imati šansu nominirati novog suca Vrhovnog suda. Podsjetimo da su imenovanja u Vrhovni sud doživotna, te ukoliko Trump to učini, mogao bi oduzeti pravo Bidenu, piše Guardian.

S druge strane, Biden dodaje da bi na poziciju sutkinje Vrhovnog suda SAD-a nominirao Afroamerikanku kada bi imao priliku, što se do sada nije desilo.

U Senatu SAD-a trenutno su ukupno 53 republikanska senatora, a dvoje od njih javno su izrazili neslaganje s Trumpom. Američki lider najavio je da će sljedeće sedmice objaviti nominacije za slobodnu poziciju na kojoj je bila Ruth Bader Ginsburg.

“Nisam naivan, ne želim razgovarati s predsjednikom Trumpom koji će raditi sve što želi. Mogu razgovarati s onim senatskim republikancima koji duboko u sebi znaju šta je ispravno za zemlju i u skladu s Ustavom”, kazao je Biden, prenosi “Klix“.

Većina Amerikanaca želi da nasljednika Ruth Bader Ginsburg u Vrhovnom sudu SAD-a odredi pobjednik predsjedničkih izbora, pokazuje anketa koju je provela agencija Ipsos. Za imenovanje novog sudije ili sudinice nakon izbora slaže se 80 posto demokrata i 50 posto republikanaca.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh