Svijet

Ako se vjenčate na Siciliji, dobit ćete poklon od 3.000 eura: Ostrvo čezne za novim mladencima

Ponuda važi sve do 31. jula naredne godine.

Vjenčanje na plaži - Pixabay/kertayasa89

Vlasti italijanske regije-ostrva Sicilija donijele su odluku da svakom mladom paru koji odluči da se vjenča na Siciliji poklone 3.000 eura, piše dnevni list “Hafington Post”.

Ponuda važi sve do 31. jula naredne godine. Sicilija sa svojim baroknim palatama i vilama, srednjevekovnim crkvama i prekrasnom prirodom je privlačno mjesto za ceremonije.

Najpoznatije venčanje koje je obavljeno na ostrvu jeste ono iz filma “Kum”, režisera Frensisa Forda Kopole, u kojemu se sin mafijaškog kuma vjenčava sa lokalnom ljepoticom.

Ovo filmsko vjenčanje pozicioniralo je Siciliju kao jedno od veoma cijenjenih mjesta za obavljanje svadbenih svečanosti, i podstaklo je formiranje niza malih porodičnih firmi koje su se bavile pripremom i organizovanjem svadbarskih svečanosti.

Do pandemije Covida19 najbrojniji mladenci i svatovi bili su iz Amerike i Japana, ali je karantin gotovo sasvima ukinuo djelatnost koja je donosila godišnji prihod od 50 miliona eura.

Posljedice krize trpe ne samo firme koje organizuju vjenčanja, već niz pratećih djelatnosti kao što je katering, fotografske usluge, konobari, hoteli, štamparije, a na gubitku su i mjesta koja su iznajmljivana za svadbe ne samo prekrasne sicilijanske barokne vile i palate, već i muzeji, manastiri, sve je to živjelo od “vjenčanja”, djelatnosti koja je u vrijeme koronavirusa, što se tiče Sicilije, zamrla.

To je bio razlog lokalnim vlastima da ponude poklon mladencima koji odluče da se “na vječnu ljubav” obavezu na Siciliji, piše “Telegraf“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh