Svijet

Afrika: Pojačati vakcinaciju kako se dječja paraliza ne bi ponovo pojavila

Tokom posjete osobama koje su uspjele preživjeti dječju paralizu u Nigeriji i Africi, koordinator UN-a u Nigeriji Edward Kallon zatražio je od afričkih zemalja da pojačaju vakcinaciju kako bi osigurali da se dječja paraliza ponovo ne vrati na kontinent

Afrika djeca - Hayat.ba

Ujedinjeni narodi (UN) i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvali su u petak na pojačani nadzor dječje paralize, bolesti uzrokovane poliovirusom, kako bi se spriječio povratak virusa u Africi.

Tokom posjete osobama koje su uspjele preživjeti dječju paralizu u Nigeriji i Africi, koordinator UN-a u Nigeriji Edward Kallon zatražio je od afričkih zemalja da pojačaju vakcinaciju kako bi osigurali da se dječja paraliza ponovo ne vrati na kontinent.

“Ne bismo trebali biti potpuno zadovoljni nego trebamo nastaviti raditi kako bi se djeca redovno vakcinisala u odgovarajućoj dobi te kako bi se osiguralo da nam se dječja paraliza ne ponovi”, kazao je Kallon.

Walter Mulombo, predstavnik WHO-a za Nigeriju, kazao je da dvije azijske zemlje još uvijek imaju slučajeve divljeg poliovirusa.

Apelovao je na sve zemlje da budu oprezne jer, kako je rekao, poliovirus bilo gdje u svijetu može se proširiti i na druga mjesta.

Afrička regionalna komisija za certifikaciju, nezavisno regionalno tijelo koje prati razvoj dječje paralize, krajem augusta je objavila da u Nigeriji više nema nijednog slučaja dječje paralize, a to je do tada bila jedina afrička država u kojoj je postojao ovaj virus.

Polio (poliomijelitis ili dječja paraliza) je visoko zarazna, ponekad smrtonosna, virusna infekcija koja može uzrokovati trajnu mišićnu slabost i druge simptome, a obično pogađa djecu mlađu od pet godina. Afganistan i Pakistan su trenutno jedine zemlje u svijetu u kojima postoji ovaj virus.

Nakon četiri godine bez ijednog novog slučaja divljeg poliovirusa, afrička regija je prošlog mjeseca proglašena područjem bez prisustva ovog virusa.

Poliovirus, jedan od enterovirusa, širi se gutanjem tvari poput vode zagađene inficiranim izmetom. Infekcija se iz crijeva širi cijelim tijelom, ali su mozak i kičmena moždina najteže zahvaćeni.

Početkom 20. stoljeća medicinsko osoblje je posebnu pažnju posvećivalo liječenju osoba zaraženim poliom. Danas, međutim, većina ljekara nikada nije ni vidjela svježu polio infekciju.

U industrijaliziranim zemljama epidemije polija su praktično nestale zahvaljujući programima vakcinacije. Prije postojanja vakcina, epidemija se obično javljala u ljetnim i jesenskim mjesecima. U zemljama u razvoju virus se može širiti putem sistema vodosnabdijevanja zagađenim fekalijama.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh