Svijet

Mediteranom hara uragan, izdano najviše upozorenje: “Mogao bi biti najjači dosad”

NAJNOVIJI prognostički modeli pokazuju da bi iznimno rijedak mediteranski uragan Janos, koji hara Mediteranom i kreće se prema Grčkoj, mogao biti najjači u povijesti, piše Severe Weather Europe.

Uragan - Index

Grčku bi uragan trebao pogoditi između večeras i petka ujutro, a očekuju se goleme količine kiše, poplave i vjetrovi jačine i preko 200 kilometara na sat. U Grčkoj je izdano upozorenje najvišeg stupnja, a stanovnici su pozvani da se sklone na sigurno.

Grčke vlasti upozorile su da će oluja Janos biti popraćena snažnim vjetrovima i kišom koji bi u naredna dva dana mogli dovesti do poplava i nestanka struje. Zamjenik ministra civilne zaštite Nikos Hardalias u četvrtak je savjetovao stanovnike područja u prošlosti pogođenih poplavama ili koji žive blizu rijeka da pronađu alternativni smještaj, a ostale da ograniče svoja putovanja.

“Utjecaj Janosa, moramo biti jasni, bit će sličan drugim olujama, no snažniji po intenzitetu, rasponu i trajanju”, rekao je dan ranije.

Glasnogovornik vlade Stelios Pecas kazao je kako se intenzitet i putanja oluje ne mogu precizno predvidjeti, prenosi 2Index“.

Rijetka meteorološka pojava u Sredozemlju
Medicane ili mediteranski tropski uragan vrlo je rijetka meteorološka pojava u Sredozemlju, a uglavnom se javlja samo u najtoplijem dijelu Sredozemnog mora.

Za razvoj uragana u Sredozemnom moru uvjeti su vrlo nepovoljni: temperatura mora nije dovoljno visoka, često nema dovoljno vlage, a Sredozemno more jednostavno je premaleno za njihov razvoj. Od 1948. do 2011. godine ukupno je zabilježeno samo 99 ciklona koji su podsjećali na uragan.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh