Svijet

“Svrgnuta” kraljica Elizabeta Druga

Kraljica Elizabeta II nije samo britanski monarh – ona ​​je i šef države u 15 bivših britanskih kolonija, uključujući Barbados.

Kraljica Elizabeta - Facebook

Ali, karipsko ostrvo je objavilo planove za uklanjanje posljednjih ostataka imperijalizma.

Barbados planira da svrgne kraljicu Elizabetu II sa mjesta šefa države i da postane republika do novembra 2021.

Ostrvo koje je steklo nezavisnost 1966. godine – nekada je bilo dragulj u Britanskom carstvu zbog svojih unosnih plantaža šećera, kojima je u potpunosti upravljao ropski rad uvezen iz Afrike.

Generalna guvernerka Sandra Mejson – kraljičina predstavnica na ostrvu, pročitala je govor u ime premijerke Mije Motlej u utorak, 15. septembra.

“Došlo je vrijeme da svoju kolonijalnu prošlost u potpunosti ostavimo za sobom. Barbadijci žele barbadskog šefa države. Ovo je krajnja izjava povjerenja u to ko smo i šta smo sposobni da postignemo.”

Motlej je obećala da će Barbados “preduzeti sljedeći logičan korak ka potpunom suverenitetu i postati republika” do trenutka kada ostrvo slavi 55. godišnjicu nezavisnosti u novembru sljedeće godine, prenosi “Alo!“.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh