Svijet

Španija: Od COVID-19 do sada umrlo više od 30.000 ljudi, više od 600.000 zaraženih

Zdravstveni radnici su u Madridu organizirali proteste zahtijevajući bolje uslove rada, dok su u Baskiji prosvjetni radnici stupili u štrajk

Od posljedica zaraze novim tipom koronavirusa u Španiji je preminulo više od 30.000 ljudi, javlja Anadolu Agency (AA).

Španija je jedna od zarazom najpogođenijih zemalja u Evropi. Ministarstvo zdravstva jučer objavljene podatke o broju zaraženih koji su iznosili 593.730, danas je revidiralo na 603.167.

Ujedno, od posljedica uzrokovanih COVID-19 u posljednjih sedam dana preminule su 303 osobe, odnosno ukupno 30.004.

Broj umrlih od jučer je veći za 156.

U posljednjih sedam dana zbog zaraze koronavirusom hospitalizirano je 2.138 pacijenata, od toga 151 je na odjelu za intenzivnu njegu.

Posljedice uzrokovane zarazom koronavirusa odrazile su se i na privredu te društveni život u zemlji.

U Madridu su medicinski radnici organizirali proteste zahtijevajući bolje uslove rada i dodatne mjere, dok su u u štrajk u Baskiji stupili nastavnici i drugo osoblje zaposleno u prosvjeti.

Najavljeno je da će protesti u sektorima obrazovanja i zdravstva tokom septembra biti organizirani i u drugim dijelovima zemlje.

Istovremeno, Ministarstvo zdravstva Portugala saopćilo je kako su u posljednja 24 sata od posljedica zaraze koronavirusom preminule četiri osobe, a potvrđeno je 425 novih slučajeva zaraze.

Do sada je od posljedica COVID-19 umrlo 1.875 osoba, dok je broj zaraženih povećan na 65.021.

Portugalske vlasti su zbog pogoršane epidemiološke situacije od danas uveli zabranu okupljanja više od 10 ljudi, koja je na snazi u cijeloj zemlji, redukovano je radno vrijeme trgovačkih centara i prodavnica, a uvedene su i dodatne mjere koje se tiču broja osoba koje se istovremeno mogu nalaziti u zatvorenim prostorima među kojima su i restorani te kafići.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh