Svijet

Izrael izdao nalog za rušenje jedne džamije u Jerusalemu

Izrael je u ponedjeljak izdao naredbu za rušenje džamije, u naselju Silwan, u Istočnom Jerusalemu zbog “nedostatka građevinske dozvole”, navode lokalni stanovnici.

Džamija - Reuters

Tvrdeći da je džamija Qaqaa Bin Amr “izgrađena bez dozvole”, izraelska administracija dala je stanovnicima rok od 21 dan da ospore naredbu.

Izraelska vlast naredila je i 2015. rušenje jedne džamije, ali nije to implementirala.

Posljednjih su godina izraelski doseljenici preuzeli kontrolu nad desetinama palestinskih domova u Silwanu, koji se nalazi blizu kompleksa Al-Aqsa.

Kuće se, navodno, dodjeljuju doseljeničkoj organizaciji “Elad”, koja ima intenzivirane aktivnosti u Silwanu, prenosi “N1“.

“Elad” je osnovan 1986. godine, a prema opisu u registru izraelskih udruženja, navodi se kako su ciljevi učvrstiti odnose između Jerusalema i Jevreja i Jevreje preusmjeriti na to područje.

Ime “Elad” je zapravo akronim za “Davudov grad” na hebrejskom jeziku.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh